Objev roku

23. prosinec 2003

Z pohledu na seznam nejvýznamnějších objevů, které byly letos učiněny podle uznávaného odborného časopisu Science, plyne, že v roce 2003 se lidské poznání rozšířilo především pohledem genetiků do mikroskopu. Nejvýše bylo ovšem oceněno zjištění, za které vděčíme dalekohledu, respektive analýze dat satelitů, sledujících reliktní záření vesmíru. Objevem roku vyhlásil magazín Science matematické potvrzení teorie, že ve vesmíru převládá temná hmota a energie.

Temná hmota tvoří čtvrtinu vesmíru, temné energie je pak sedmdesát procent, z čehož plyne, že na člověkem poznanou hmotu a energii připadá jen pět procent. Zmíněný objev pro lidstvo neznamená žádný okamžitý přínos, nicméně přijmeme-li za svou představu, že člověk je vesmírem v malém, máme o čem přemýšlet: Jestliže je vesmír z pětadevadesáti procent tvořen tím, co neexistuje, neplatí totéž o lidské mysli? Co když i v našem případě platí, že pouze nepatrný zlomek naší aktivity je smysluplný a drtivou většinu úsilí věnujeme řešení fiktivních problémů a uspokojování fiktivních potřeb, že se tedy z pětadevadesáti procent věnujeme něčemu, co není?

To je samozřejmě pro člověka postmoderního spotřebního věku obtížně přijatelné hledisko, neboť by musel připustit, že zbytečně utrácí pětadevadesát procent svého příjmu, a tedy zbytečně vyrábí pětadevadesát procent toho, co nakupuje. Naštěstí existuje naděje, že člověk může zůstat v malém podoben vesmíru, aniž by trpěl nicotou. Objev tmavé vesmírné hmoty a energie zpochybnil tým evropského satelitu Newton s tím, že podle měření rentgenového záření nemůže být ve vesmíru pro neznámou hmotu prakticky žádné místo. To by znamenalo, že jsme miliardy korun v hypermarketech neutratili marně.

autor: iho
Spustit audio