Občanská sounáležitost vynese do čela vždy správného člověka, říká Taťana Fischerová

25. prosinec 2019

Ve středu 25. prosince zemřela herečka a politička Taťana Fischerová. Bylo jí 72 let. Poslechněte si archivní rozhovor z října 2017, který s ní v pořadu Osobnost Plus vedla Barbora Tachecí.

„Mám v duši touhu po změně a reformování systému, když vidím, že nefunguje, jak by měl, asi daleko silnější než jiní. Myslím si, že se musíme snažit hledat nové koncepty a přinášet něco jiného,“ řekla herečka, politička a občanská aktivistka Taťana Fischerová, host Osobnosti Plus.

Herečka, spisovatelka, moderátorka, politička a občanská aktivistka Taťana Fischerová se narodila 6. června 1947 v Praze. Studovala na JAMU v Brně. Po dvou letech studia nastoupila do pražského Činoherního klubu, kde působila šest sezón do roku 1973, odkud ji z normalizačních důvodů vyhodili. Podepsala petici Několik vět. Od roku 2008 byla předsedkyní a lídrem Klíčového hnutí, založeného na principech sociální trojčlennosti rakouského filozofa a humanisty Rudolfa Steinera. V červnu 2002 byla na kandidátce US-DEU zvolena jako nezávislá poslankyně do Parlamentu České republiky. Mandát skončil v červnu 2006. V historicky první přímé volbě v roce 2013 kandidovala na prezidentku České republiky. Jejím otem byl Jan Fischer, divadelní režisér, za války vězněn v Terezíně a Osvětimi. Matka byla baletkou a stejně tak jako její otec byla za války vězněná v Terezíně a Osvětimi. Má mladšího bratra Jana. Taťana Fischerová zemřela 25. prosince 2019.

Byla u toho, kdy šli lidé pro změnu s občanskými hodnotami. Jsou chvíle, kdy se to otvírá. Na takové chvíle jsem čekala a zažila jsem je dvakrát, v roce 1968 a v roce 1989.

Jsou to roky, které mě ovlivnily na celý život. Pocit sounáležitosti s lidmi, to štěstí být s ostatními. A nebyly to davy, které linčují, ale individuality, které spolu chtěly být. V těchto okamžicích to do čela změny vynese vždy pravou osobnost,“ dodala.

Mužské a ženské hodnoty

„Schopnost vcítění, naslouchání a solidarita jsou měkké hodnoty typické pro ženy. Ne, že by je neměli i muži, ale je jich menšina. Říkávám, že muž, který tyto hodnosty měl, byl Ježíš. Muži jsou přece jen víc zaměřeni na úspěch, víc se to očekává, používají víc sílu, dnešní svět je mužský,“ vysvětlila politička a herečka svůj postoj k mužským a ženským vlastnostem.

Bojuji raději duchem, zbraně jsou mně cizí.

Taťana Fischerová

S Janem Třískou i s Květou Fialovou podle ní odešel celý jeden svět. „Květa byla proslulá černým humorem, dělala si ale také legraci i ze sebe. Čím byla starší, tím byla jemnější. Někdy je to obrana křehkých lidí,“ vzpomínala herečka na své přátele a kolegy, kteří oba krátce před rozhovorem na podzim 2017 zemřeli.

Jak se vyrovnává Taťana Fischerová s anonymními dopisy? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související