Občanská neposlušnost

13. prosinec 2007

Nejlepší odpověď na otázku, zda po novém roce platit u lékaře, zní: Kdo chce, ať platí, a kdo nechce, ať neplatí. Jak totiž uvádějí signatáři výzvy k občanské neposlušnosti, "v Listině základních práv a svobod, která je součástí Ústavy České republiky, se říká, že občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči." Máme tedy ústavní právo neplatit. Kdo ale platit chce, ústava mu to nezakazuje.

Je zde ale drobná komplikace v podobě zákona, který těsnou většinou prosadili zákonodárci a který přikazuje u lékaře platit i těm, kteří nechtějí. Jeden názor říká, že pro pacienta, který nezaplatí, neexistují žádné sankce. Naproti tomu jiní tvrdí, že neplatič bude mít dluh, který bude vymáhán. Zákon, umožňující tak rozporné interpretace, je divný. A pokud jde o poslance, kteří se rozhodli zavedením plateb odradit občany od zbytečné péče, není nadbytečné přezkoumat, zda tento jejich dobrý úmysl neodporuje ústavě. V minulosti se už totiž politici o neústavnost párkrát pokusili a Ústavní soud máme právě proto, aby na ně dohlédl.

Podobně má svůj smysl každý projev občanské neposlušnosti, který se na ústavu odvolává. Výzva k tomu, abychom neplatili u lékaře, v tomto smyslu není výzvou k šetření. Jde o to, bránit ústavu a tím i právní stát. Konec konců kritici zákona vyzývají k neplacení do konečného rozhodnutí Ústavního soudu ČR. Zákonodárci by mimochodem udělali dobře, kdyby z úcty k právu a občanům až do rozhodnutí ústavního soudu platnost zákona pozastavili. Symbolicky by nám tím naznačili, že si jsou vědomi toho, že jsou zde pro občana, nikoli nad občanem. Jít dobrovolnými platbami příkladem, v tom politikům nikdo nebrání.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.