O zlu se nesmí mlčet, jiné vzpomínky na Havla ztrácejí smysl, říká historik Putna

18. prosinec 2017

Před šesti lety zemřel Václav Havel. Lidé na něj vzpomínají na mnoha místech v Praze, například na náměstí nesoucím jeho jméno a stranou nezůstane ani Knihovna Václava Havla, kde si bývalého disidenta a prezidenta připomenou jako přední osobnost českého moderního divadla. „Z jeho díla vyplývá jediné - o zlu, které se děje, se nesmí mlčet,” říká literární historik Martin C. Putna, který v letech 2008-2011, tedy v posledních třech letech Havlova života, knihovnu vedl.

Putna považuje vzpomínání na Václava Havla za špatné. „V situaci, kdy prezidentem České republiky je soudně uznaný lhář, premiér je trestně stíhaný a mají u nás rande evropští neofašisté, zatímco většina země mlčí, je vzpomínání na Václava Havla jako na docela fajn chlapíka špatně a k ničemu,” myslí si.


Havel se tomu vždycky sám bránil, aby byl chápán jako nějaký udělovatel moudrostí. Martin C. Putna

„Smyslem života a díla Václava Havla bylo snažení, aby společnost byla demokratická, otevřená, slušná a nelhala. Odmítám proto sentimentální vzpomínání na něj. Z jeho díla vyplývá jediné - o zlu, které se děje, se nesmí mlčet,” říká Putna, podle kterého jsou ostatní odkazy v podstatně nepodstatné.

„Všechno ostatní jsou detaily. Kdyby byl Václav Havel naživu, přišel by v sobotu na Roztyly protestovat proti sjezdu evropských neofašistů v Praze, proti této neuvěřitelné hanbě, do které jsme dospěli šest let po jeho smrti,” tvrdí literární historik.

Aktuální přemítání

V Knihově Václava Havla se v pondělí večer koná akce věnovaná jeho dramatické tvorbě. „Vždycky jde o společenský kontext. Kdyby byl kontext jiný, s potěšením tu budu s vámi rozprávět o jeho literárním díle a filosofických názorech. V této situaci je to ale druhotné,” myslí si pedagog.

Martin C. Putna

V tvorbě Václava Havla není podle Putny bible, ve které bychom našli všechny odpovědi. „On se tomu vždycky sám bránil, aby byl chápán jako nějaký udělovatel moudrostí, ve kterém jsou recepty. Dílo Václava Havla musíme v tuto chvíli chápat jako návod k analogickému jednání,” říká.

V jeho díle podle Putny najdeme jednu knihu, která je vzhledem k současnému stavu české společnosti mimořádně aktuální. „To je Letní přemítání. Tuhle knihu napsal Havel těsně před rozpadem Československa. Tam má vizi české společnosti, jaká by měla být. Říká tam, že by měla být budována na občanském, nikoliv nacionálním principu. Měla by to být společnost duchovní a morální, nikoliv církevnická,” shrnuje literární kritik.


Dnes je Havlův odkaz k smíchu mocným této země. Martin C. Putna

K smíchu mocným

Podle Martina C. Putny nesou odkaz Václava Havla všichni ti, kteří o víkendu protestovali proti sjezdu extremistických politiků v Praze. „Striktně odmítám taktovéto „Potřebujeme nového Havla”, to je špatně, jde pak totiž o kult osobnosti,” říká.

„Každý z nás musí v této situaci dělat něco pro to, aby se společnost vyvíjela způsobem havlovským, ne tím nehavlovským. Dnes je ten odkaz totiž k smíchu mocným této země,” říká Putna.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.