O chuti k jídlu nebo přejídání možná rozhoduje pár buněk v mozku
Malá skupina neuronů rozhoduje o tom, jak rychle se myší pustí do jídla, s jakou chutí a jaké množství ho sní. Kalifornští badatelé zjistili, že když byly takzvané PSNT neurony aktivní, první sousto si myši braly pomaleji, zato rychleji pily vodu. Ovlivnilo to i konzumaci sladkostí.
„V evoluci se to ujalo, protože to pomáhalo získávat některé živiny, které byly vzácnější, ale důležité,“ míní nutriční epidemioložka Eliška Selinger. Článek na uvedené téma vyšel v časopise Molecular Psychiatry.
Lékařka připomíná, že například slané brambůrky konzumujeme rádi kvůli obsahu soli. „Naše těla jsou uzpůsobená spíš na nedostatek, ale vytvořili jsme si prostředí, kde je všeho až moc,“ dodává Selinger.
Identické myši
Znalost mechanismů přejídání u myší by mohla pomoci pacientům s poruchami příjmu potravy.Zatím známe ale jen výsledky pokusů na zvířatech, u člověka by nebyly etické. Není dosud potvrzeno, že to stejně funguje v lidském mozku.
„Tyto experimenty se dělají na geneticky identických myších, lidé geneticky identičtí nejsou,“ upozorňuje molekulární biolog Petr Svoboda.„Lidé nejsou myši ani v sociálním smyslu, příjem potravy je ovlivněni kulturou. Často nejíme, když máme hlad, ale právě proto, že se zrovna jí,“ dodává Eliška Selinger.
Oba vědci však upozorňují, že pokud pár buněk rozhoduje o chování zvířete, aniž by bylo vědomé, jedná se o důležitý vědecký výsledek. „Jde v podstatě o naprogramovaný druh chování,“ zdůrazňuje Svoboda.
Proč jíme první sousto se zpožděním? Jak vláknina z čekanky mírní potravinové alergie? Proč dětem vadí kousky ovoce v jogurtu? Moderuje Martina Mašková. Debatují nutriční epidemioložka Eliška Selinger, molekulární biolog Petr Svoboda, spoluúčinkuje herec Petr Vacek.
Související
-
Hlavní příčinou obezity nebývá přejídání, upozorňují vědci. Záleží i na inzulinu
Obezitu, která je v civilizovaných zemích masovým jevem, interpretují autoři studie jako poruchu energetické rovnováhy v těle, čili jako fyzikální jev.
-
Jen doplněk stravy, nebo elixír života? Taurin přispívá k pomalejšímu stárnutí
Taurin, látka kterou si přirozeně vyrábí naše tělo, a patří k oblíbeným potravinovým doplňkům, prokazatelně zpomalila stárnutí u pokusných háďátek, myší i makaků.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.