Nový britský premiér bude řešit nejhorší ekonomickou krizi od 2. světové války, soudí právník Přibáň

8. srpen 2022

Ve Spojeném království vrcholí souboj o post lídra konzervativní strany a tedy i premiéra. Jaké dědictví po sobě zanechává Boris Johnson? „Brexit přestal být klíčovým tématem. Země řeší ekonomickou krizi, jakou neřešila od druhé světové války. Po období Borise Johnsona jsme svědky nástupu střízlivější politiky, ve které je méně charismatu a více důrazu na řešení problémů svírajících britskou společnost,“ míní Jiří Přibáň, právník a sociolog z univerzity ve velšském Cardiffu.

V hlasování mezi členy Konzervativní strany se utkají bývalý ministr financí Rishi Sunak, jenž byl favoritem poslanců, a ministryně zahraničí Liz Trussová, která má podle Přibáně větší podporu mezi straníky. Jednou z hlavních výzev pro oba kandidáty bude zvládnout rostoucí inflaci, kterou Bank of England ve své nejnovější prognóze odhaduje na 13 procent.

Čtěte také

„Sunak je nejenom ekonomicky úspěšný muž, ale také politik odpovědný za chod financí. Trussová reprezentuje spíš stranický aparát a laický pohled, naopak Sunak je technokrat a hledí se na něj jako na člověka, který je odpovědný za ekonomické problémy, byť nejsou lokální, ale globální,“ srovnává.

Program současné ministryně zahraničí prý připomíná recepty konzervativců ze 70. let, kteří nabízeli snížení daní jako všelék na krizi. „Současná krize je ale závažnější a spousta lidí se ocitla v takové míře chudoby, že jim snížení daní vůbec nepomůže. Může se stát, že během pár měsíců bude polovina společnosti na hranici chudoby,“ upozorňuje Přibáň.

Ukazuje se, že suverenita a kontrola něco stojí.
Jiří Přibáň

Britská společnost je prý v zajetí mýtů – například o tom, že britský zdravotní systém je nejlepší na světě, ve skutečnosti ale podle Přibáně funguje hůř než systémy v jiných evropských zemích včetně Česka.

„Jeho krize indikuje obecnější krizi sociální a ekonomickou. Proto ten nedostatek zubařů a dlouhé čekací lhůty, které se ještě prodloužily. Vyvolává to nespokojenost u voličů, na kterou každá politická strana musí reagovat,“ dodává s tím, že proti privatizaci zdravotnictví se staví i konzervativci.

Zpacifikovaný Johnson

V debatách mezi konzervativci naopak absentuje téma brexitu, který se podle Přibáně ke straně vrátil jako bumerang, a stále více lidí začíná pociťovat nevýhody izolace Velké Británie v ekonomické oblasti.

Silný lídr nezbytně neznamenal zničení nebo ohrožení demokracie.
Jiří Přibáň

„Konkrétně špatné zásobování v samoobsluhách, zmizely celé regály zboží, především zeleniny a čerstvých produktů. Nebo mnohem horší podmínky cestování, letos budou Britové platit extra poplatky za roaming v Evropské unii a tak dále. Ukazuje se, že suverenita a kontrola něco stojí,“ podotýká.

Klíčovým politickým tématem v současné Británii je prý zhoršování životní úrovně a dosud nevídaný růst životních nákladů. Vedle toho se ale objevuje i téma kulturních válek a vymezování se proti levicovým aktivistům a migrantům.

Čtěte také

„Kulturní války jsou součástí nějaké nervozity a frustrace ve společnosti. A zároveň je to zástupný problém, který se dá velmi populisticky zneužít. Podívejte se na Viktora Orbána,“ poukazuje Přibáň s tím, že pro členy Konzervativní strany, o jejichž podporu kandidáti soupeří, je to důležité téma.

„Na britské společnosti je zajímavé, jak se v ní díky volebnímu systému a historické zkušenosti populismus a reprezentativní demokracie vždy doplňovaly. Silný lídr nezbytně neznamenal zničení nebo ohrožení demokracie. Všechno vypadá, že kolabuje, ale nakonec instituce dokáží i toho nejcharismatičtějšího a nebezpečného lídra zpacifikovat a poslat na odpočinek, jako se to stalo před pár týdny Borisi Johnsonovi,“ uzavírá.

Bude nový britský premiér i nadále podporovat Ukrajinu? Poslechněte si záznam rozhovoru v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související