Filip Nerad: Povede Británii znovu „Železná lady“?

21. červenec 2022

Ta podobnost asi není náhodná. Razantní vystupování, elegantní oblečení a tvrdé hájení konzervativních principů a brexitu. Liz Trussová se během klání o budoucího lídra britské vládní strany stylizovala do nové „Železné lady“ konzervativců, což jí pomohlo dostat se do finálového souboje s Rishi Sunakem.

Jestli dostoupá až na politický vrchol v Británii jako kdysi držitelka této přezdívky, Margaret Thatcherová, bude jasné na začátku září.

Čtěte také

Pro to, aby mohla od skandály zatíženého Borise Johnsona převzít klíče od Downing Street 10, ale musí Trussová ještě přesvědčit většinu ze zhruba 200 tisíc členů Konzervativní strany, že bude lepší vůdkyní než bývalý kancléř pokladu. Současné předpoklady naznačují, že k tomu má blíž než její ambiciózní konkurent. Letní kampaň ale bude ještě dlouhá a tvrdá a mohou do ní promluvit i dosud netušení kostlivci ve skříni, o jejichž vypadávání na světlo nebyla v poslední době na ostrovech nouze.

Podle dosavadních průzkumů se stávající šéfka britské diplomacie těší mezi členy své strany větší popularitě než její donedávna vládní kolega. Ten je coby šéf státní pokladny v době covidové pandemie mnohými spojován se zvyšováním daní a rekordním zadlužováním země, což mu u jeho stranických oponentů vysloužilo až nálepku socialisty. Horší cejch ve straně, která se ideologicky stále upíná k thatcherovskému volnému trhu, asi být nemůže.

Loajalita a odpovědnost

Trussová proto také slibuje, že jako premiérka bude od prvního dne v úřadu snižovat daně a rušit Sunakova opatření, aby tím podpořila britské hospodářství, zatímco její rival podmiňuje daňové škrty zkrocením strmě rostoucí inflace. Dva roky v čele ministerstva financí v krizových časech Sunaka zjevně poučily nedělat sliby, které ho pak ekonomická realita nemusí nechat dodržet. V soupeření o hlasy členů strany to ale může spíš nahrávat jeho sokyni.

Čtěte také

Ta může těžit také z toho, že část straníků neodpustí Sunakovi zradu Johnsona. Byl to právě dosluhující premiér, kdo vytáhl bývalého bankéře a absolventa elitních škol na politické výsluní a do druhé nejdůležitější vládní funkce v zemi. A byl to právě Sunak, jehož rezignace jako druhého nejdůležitějšího člena kabinetu rozpoutala vlnu vládních demisí, která nakonec Johnsona smetla.

Za tuto ztrátu loajality mu johnsonovská ekipa prorokuje odplatu, ze které by profitovala Trussová. Ta na rozdíl od mnoha kolegů proti končícímu premiérovi nevystoupila, jeho potápějící se vládní loď neopustila a v čele britské diplomacie ve složité mezinárodně-politické době a války na Ukrajině zůstala. A ráda to připomíná. I na loajalitu a odpovědnost britští konzervativci slyší.

Filip Nerad

Sunak si je svých hendikepů u spolustraníků evidentně dobře vědom a okamžitě po oznámení finálové dvojice rozjel s novou razancí přesvědčovací kampaň za své zvolení. V ní sází na zjištění z průzkumu, že by na rozdíl od své soupeřky porazil labouristy ve volbách. A slibuje radikální reformy jako za Thatcherové v 80. letech minulého století. Duch „Železné lady“ se tak nad soubojem o nástupnictví po Johnsonovi úspěšně vznáší a nemusel by se do Downing Street dostat jen s vítězstvím Liz Trussové.

Autor je analytik Českého rozhlasu

autor: Filip Nerad
Spustit audio