Jan Jůn: Čeká Británii osud nejslaběji se rozvíjející západní ekonomiky?

5. červenec 2022

Čeká stávkující Británii opravdu velmi brzy osud nejslaběji se rozvíjející ekonomiky demokratického světa? V předpovědích se nemá přehánět, ale toto tvrdí osoba povolaná –⁠ guvernér Bank of Britain, tedy britské centrální banky, Andrew Bailey.

Sdělil to kolegům na každoročním fóru Evropské centrální banky v portugalské Sintře. Zdůraznil, že s vytrvale klesající librou – už o deset procent – a stoupající inflací směrem nad úroveň Ameriky i Evropy na 11 procent se nelze divit, že britské domácnosti jsou ve stavu šoku z pádu své kupní síly. Přestávají nakupovat – tím dál brzdí ekonomiku, směřující do tříleté stagnace, a slábnoucí libra nedokáže podpořit export.

Čtěte také

Bailey mezi jiným zdůraznil: „Britská ekonomika oslabuje více než jiné ekonomiky, což už bylo očividné poslední dobou a v posledních měsících se to potvrzuje.“ Naráží tím na náhlý pokles růstu hospodářství do minusových hodnot během konce jara, který má akcelerovat.

Bailey je vždy opatrný – i ve zvyšování úrokové míry –, a tak jeho vážné obavy překvapily. Je ale v obavách podporován celou řadou ekonomických think-tanků, a také Konfederací britských průmyslníků a Svazem obchodních komor.

Kumulující se problémy

Kromě dopadu ruské agrese na Ukrajině na ceny energií byly už problémy s dodávkami a dopravou zboží z podniků po pandemii, pokračují problémy s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, téměř bankrotují aerolinie a začínají klesat ceny nemovitostí.

Čtěte také

Jak například varuje vlivný konzervativní poslanec Tobias Ellwood – další problémy jsou s tarify a byrokratickými pobrexitovými omezeními obchodu s Evropskou unií, způsobenými „zbrklou“ brexitovou dohodou a její „tvrdou“ interpretací.

Sám Elwood připomíná, že od odchodu z Unie export zboží i služeb dramaticky poklesl a snížil tak britský hrubý domácí produkt o 4 procenta, což podle statistiků stojí daňového poplatníka 32 miliard liber ročně – tedy kromě miliard na vyrovnání s Bruselem.

Reakce vlády

Nyní je v říjnu očekáván šokový nárůst cen elektřiny a plynu, tvrdě postihující domácnosti až do výše stropu 2800 liber na rodinu. Ano, nárůstem cen energii trpí nyní celá Evropa, ale pro fanoušky Británie u nás je toto asi poněkud silné kafé. Ministra financí Rishiho Sunaka už varovali představitelé automobilového průmyslu, že by vítali snížení DPH a stabilitu místo nejistoty náhlých vládních reakcí na vývoj.

Argumentaci podpořila i konference Svazu britských obchodních komor, reprezentujícího 70 tisíc firem. Situace je prý opravdu kritická a kromě zmíněných problémů stále více bolí i onen nedostatek kvalifikovaných pracovních sil z Evropy. Začíná se hovořit o obnovení větší hospodářské spolupráce s Unií – to by mohlo třeba zastavit i odliv vědců po ukončení 95miliardového programu Horizont.

Jan Jůn

Je toho najednou hodně, zjevně tedy i pro Andrewa Baileyho. A není divu, půjčky ze zahraničí vzrostly o 44 miliard za první tři měsíce roku a spásná obchodní dohoda s Amerikou není ani na obzoru. Otázkou navíc je, jak další vnitropolitický vývoj, včetně osudu premiéra a vlády, dál vše ovlivní.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související