Jan Jůn: Proč se Britům se stále nedaří zbavit se Borise Johnsona?

30. květen 2022

Zatím se britskému premiéru Borisovi Johnsonovi opět podařilo uniknout rezignaci či odvolání poslanci i po publikaci nepříznivé zprávy státní úřednice Sue Grayové o ilegálních večírcích v premiérském sídle. Ano, konaly se a policie pokutovala 126 účastníků, ale premiérovi se podařilo svést nezákonné skandální chování a organizování oněch večírků na úředníky jeho administrace. Za své „nevědomé“ přestupky se pak omluvil ve sněmovně a bylo to.

Pětice konzervativních poslanců sice poslala dopisy požadující jeho odvolání stranickému Výboru 1922 a prý to posunulo celkový počet nespokojených poslanců na 22. Svědčí to o neklidu a nespokojenosti mnoha poslanců, avšak k oněm potřebným 54 bylo ještě daleko.

Čtěte také

Britům se tedy dál nedaří zbavit se stále více neoblíbeného „lháře“, jak jej nazývá opozice, a mnozí se táží, proč tomu tak je. Někteří tvrdí, že Johnson si výrazně vylepšil reputaci proukrajinským postojem a zásilkami zbraní – a je nebezpečné „přepřahat koně za útoku“. Ve straně prý stejně stále ještě není nikdo tak populární, aby zaručil volební výhru.

Neoficiálními kandidáty jsou ministryně zahraničí Liz Trussová, její bývalý rezortní kolega Jeremy Hunt, nebo ministr obrany Ben Wallace, ale není jisté, zda by volby dokázali straně vyhrát.

Náskok labouristů

Johnson se populisticky brání směsicí nových legislativních nápadů a pověřil ministra financí Rishiho Sunaka, aby „přehlušil“ diskuse o „partygate“ ohlášením příspěvků rodinám, s nejvíce postiženým strmým nárůstem cen energií. Zároveň má jednorázově zdanit „nadměrné“ zisky podniků v oblasti energetiky, což opoziční labouristé chválí, neboť to dlouho požadovali.

Čtěte také

Někteří experti proto tvrdí, že se Johnson udrží u vesla až do parlamentních voleb. Za měsíc jsou však na obzoru doplňovací volby v „rudém valu“ nových konzervativních poslanců ve Wakefieldu na severu a v tradiční konzervativní baště na jihu, v Tivertonu a Honitonu a prohry by Johnsonem otřásly.

Mezitím se dál vyloďují ilegální migranti, které Johnsonův brexit nedokázal zastavit a nyní plánuje jejich dočasné deportace na vyšetřování do africké Rwandy. Loni totiž dostalo víza 843 a půl tisíce neunijních migrantů, převážně z Asie, což je o sto tisíc více než v roce 2019.  Řada Britů tvrdí, že to brexit měl přece zarazit.

Parlament nyní odchází na svatodušní prázdniny a tak se Johnson nejspíš udrží až do publikace zprávy výboru pro privilegia, který začne vyšetřovat jeho údajné „lhaní parlamentu“ od 7. června. Pokud by byl shledán lhářem, musel by odstoupit.

Jan Jůn

Novou hrozbou je pak pro Johnsona devítibodový náskok labouristů v průzkumech a ten nejnovější, YouGov MRP, je přímo katastrofou. Premiér by po volbách nejen zůstal pouze se třemi z nových poslanců z 88 z onoho „Rudého valu“, ale ztratil by i svůj obvod. Běžní Britové se tedy chtějí zjevně Johnsona opravdu zbavit, zatímco jeho poslanci, bojící se o svá křesla, dosud přešlapovali, avšak překvapení není nikdy vyloučeno.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.