Jan Jůn: Británie – předvídaný debakl konzervativců v doplňovacích volbách opět ohrožuje premiéra

27. červen 2022

Je možné v doplňovacích parlamentních volbách převrátit většinu 24 tisíc hlasů v jednom obvodu na volební debakl ve výši 22 tisíc hlasů bez nějaké černé magie? Anebo většinu 3300 na prohru o pět tisíc hlasů? Ano, je – a to se právě stalo britským konzervativcům ve čtvrtečních doplňovacích volbách v Tivertonu a Honitonu v Devonu, kde zvítězili liberální demokraté a v yorkshirském Wakefieldu, který se vrátil k labouristům, jejichž naděje na převzetí vlády výrazně stouply.

Bez černé magie, ale s pomocí taktického hlasování a hlavně na pozadí znechucení vlastních voličů chováním premiéra Borise Johnsona.

Čtěte také

Předvídaná porážka vládních konzervativců byla nevídaným debaklem vlády a premiéra, zvláště ony ztracené desítky tisíc hlasů v tradičně venkovském Devonu, jehož obyvatelé dosud vždy volili konzervativce. Tentokrát dali Johnsonově vládě jasný signál, že už mají chování představitelů jeho „stranické kliky“ opravdu dost.

O závažnosti těchto porážek svědčí nejen následná rezignace předsedy konzervativců Olivera Dowdena, jehož rezignační dopis jednoznačně viní Johnsona za prohru a nehodlá jej dál podporovat, neboť vláda už nemůže pokračovat stylem „jede se dál, jako obvykle“. „Někdo na sebe musí vzít zodpovědnost a já jsem z toho vyvodil, že za této situace by nebylo správné zůstat ve funkci,“ napsal.

Možnost vyslovení nedůvěry premiérovi

Ještě sžíravější byla kritika bývalých vůdců strany lorda Michaela Howarda a lorda Williama Hagua, kteří zároveň vyzvali vládu, aby odstoupila. Ve vysílání rozhlasu BBC pak Howard prohlásil, že „strana a ještě mnohem důležitěji celá země, na tom budou lépe pod novým vedením“, neb to nynější ohrožuje křesla konzervativních poslanců v příštích volbách.

Čtěte také

Johnson – který pobýval na výročním zasedání zemí Britského společenství národů v rwandském Kigali – ovšem podle očekávání prohlásil, že za debakl nese vinu světová hospodářská situace a že on se s vládou bude dál snažit věci napravovat a „poučí se z porážky“, ostatně často typické pro doplňovací volby. Komentátoři to označili za křečovitou nechuť vidět, že jde o výsledek nespokojenosti 70 procent Britů s ním osobně a on to stále nechce vzít na vědomí.

Premiér z Afriky zamířil na summity skupiny G7 a NATO, a tak jej v Británii bude čekat leccos nepříjemného. Někteří konzervativní poslanci navíc čekali s výzvou, aby Johnson rezignoval, „až jak dopadnou doplňovací volby“, a zda by měl vést stranu k vítězství i do voleb následujících, místo ztrácení hlasů a poslaneckých křesel.

Jan Jůn

Britská média už také hovoří o plánu odpůrců Johnsona vyhrát nadcházející volby do osmnáctičlenného stranického Výboru 1922 a změnit možnost vyslovení nedůvěry premiérovi z nynější jednou ročně na kratší. Zároveň se blíží závěr parlamentního vyšetřování premiéra výborem pro privilegia, a to může také přivodit jeho odchod.

Lze opravdu jen souhlasit se sarkasmem kritiků, aby se Johnson z těch jednání v cizině raději už nevracel.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio