Nové sankce EU? Moskva může ropu prodávat jinam, ale se slevou, popisuje zpravodaj Daněk

1. červen 2022

Diplomaté zemí EU se mají ve středu ještě dohodnout na přesných pravidlech částečného embarga na dovoz ruské ropy do Evropy. Omezené má být aplikováno zatím jen na námořní přepravu. Česko, Slovensko a Maďarsko pak nejspíš získají výjimku pro nákup prostřednictvím ropovodu Družba. Pro Rusko je ropa a ropné produkty tím vůbec nejdůležitějším vývozním artiklem – a Evropa je jejich největším odběratelem, kdy denně platí v přepočtu zhruba 10 miliard korun.

„Moskva sice bude moci prodávat ropu jinam, ale už teď to musí dělat se slevou zhruba 35 dolarů za barel proti světovým cenám a naráží navíc na kapacitní limity,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu Viktor Daněk.

Embargo začne platit postupně, respektive do konce letošního roku by mělo postihnout až 90 procent objemu ruského exportu do Evropy.

Čtěte také

Premiér Petr Fiala (ODS) po skončení summitu lídrů zemí EU řekl, že jde o úspěch jak pro Česko, tak pro celou Unii, kdy se podařilo – i přes složitost vyjednávání – udržet jednotný postoj vůči Rusku.

Podobně si dohodu pochvalovali i další premiéři nebo šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Připomněla nejnovější rozhodnutí Gazpromu přerušit dodávky zemního plynu do Dánska a Nizozemska, což podle ní dokládá, jak nespolehlivým dodavatelem se Rusko stalo a proč je potřeba dokončit odchod od veškerých ruských fosilních paliv.

Embargo se bude týkat pouze námořní přepravy ruské ropy a k tomu se Německo a Polsko dobrovolně zavázaly, že se vzdají odebírání ropy ze severní částí větve ropovodu Družba. Přeorientují se tedy výhradně na námořní zdroje z jiných zemí.

Výjimky pro Česko

Česko spolu se Slovenskem a Maďarskem získají prozatím možnost využívat ropovod Družba bez omezení. Aby se ale pohonné hmoty z této ropy zadními vrátky nedostávaly dál na unijní trh, bude zakázaný další vývoz právě zpracovaných pohonných hmot z ruské ropy. Z toho si ovšem Česko vyjednalo výjimku.

Hosté Tématu dne: 
René Neděla, náměstek ministra průmyslu a obchodu
Petr Zajíc, manažer, Amundi Asset Management  
Ivo Šlosarčík, Katedra evropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

„To proto, že české rafinérie v Kralupech a Litvínově nejsou schopné pokrýt celou českou spotřebu nafty. Zhruba třetinu musí Česko dovážet ze zahraničí a bude v tom moci nadále pokračovat, a to až do poloviny roku 2024,“ popisuje zpravodaj.

„Je důležité, že se lídři celé sedmadvacítky jednohlasně shodli na politické podpoře,“ komentuje závěry summitu náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla.

A pokračuje: „A to nejen o sankcích a o nastavení mechanismů, které pomohou zemím, které nemají možnost tak rychle přejít na jinou alternativu. Tím pádem 18 měsíců přechodné fáze je pro Česko velmi zásadních“. 

Celé Téma dne Šárky Fenykové najdete v audiozáznamu.

autoři: Šárka Fenyková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.