Libor Dvořák: Ekonomické sankce Rusko nepoloží, ale výrazně sníží kvalitu života

14. květen 2022

Ruské ministerstvo financí očekává, že HDP země za rok 2022 poklesne o 12 procent – to bude nejhorší výsledek od roku 1994. Ruský státní rozpočet jen za letošní duben přišel o 133 miliard rublů za neprodanou ropu a plyn. Tato čísla uvádí oficiální zpráva ruského ministerstva financí.

Přes tyto zasvěcené prognózy ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už koncem dubna prohlásil, že Rusko sankční tlak Západu přestálo a „situace v zemi se stabilizuje“.

Čtěte také

Před ním už „nejednoduché období strukturální transformace“, která umožní ruské ekonomice „vzdorovat všemožným výzvám“, avizovala šéfka ruské ústřední banky Elvíra Nabiullinová. Ruští ekonomové působící na amerických univerzitách jsou však poněkud jiného názoru.

Podle Olega Icchokiho z Kalifornské univerzity ruská ekonomika skutečně projde restrukturalizací srovnatelnou s obdobím 90. let. Výsledky se ovšem dostaví mnohem dřív. Tehdy se ruská ekonomika světu otevírala, kdežto dnes bude nucena projít procesem přesně opačným a jeho neblahé důsledky dolehnou už během půlroku až roku.

Čínské subdodávky

A jak se to konkrétně projeví? Profesor Stanfordovy univerzity Ilja Segal upozorňuje na fakt, že „plodů globalizace dnes využívají prakticky všechny státy světa, jenže Rusko tak činilo v mnohem větší míře než kdokoli jiný, protože prodávalo své přírodní bohatství a všechno ostatní nakupovalo po celém světě“. To ovšem po věrolomném útoku na Ukrajinu do značné míry končí.

Čtěte také

Ledacos nahradí „šedé dovozy“, které chybějící oficiálně nakupované technologické komponenty ze Západu nahradí. Profesor Konstantin Sonin z Chicagské univerzity ovšem upozorňuje, že se sníží nejen jejich kvantita, ale i kvalita. „Zatímco doposud jsme vyráběli dejme tomu 50 letadel ročně, teď jich vyrobíme 20, přičemž dráž.“

Podle Andreje Malenka z Michiganské univerzity se ruští producenti budou pokoušet adaptovat výrobní procesy tak, aby západní subdodávky nepotřebovali a nahradili je třeba čínskými. To se ovšem ne vždy bude dařit. Týká se to třeba technologií hlubinné těžby ropy a zemního plynu, které po světě vyrábí jen pár firem a jejichž produkce bude pro Rusko nedosažitelná. Ropa a plyn jsou přitom krví celé ruské ekonomiky.

Libor Dvořák

Bylo by docela určitě bláhové, až hloupé se domnívat, že ekonomické sankce Rusko položí – to jistě ne. Sníží se ovšem jak výkonnost ruského průmyslu, tak i životní úroveň obyvatelstva, která ostatně vytrvale klesá už od roku 2012. A to Rusové bezesporu vidí neradi.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio