Lída Rakušanová: Západ si své protiruské sankce sám tuneluje

8. duben 2022

Je to začarovaný kruh. Od 24. února, kdy Rusko přepadlo Ukrajinu, vydávají lídři zemí Unie jeden balík protiruských sankcí za druhým, a ač jde podle jejich prohlášení o sankce, jaké doposud svět neviděl, v tom podstatném se evidentně míjejí účinkem: v ruských obchodech je sice menší výběr a zboží zdražilo, ruští oligarchové přišli o své přepychové jachty a vily na Západě a střední třída musí teď plánovat dovolenou na Bali místo v Řecku, ale kremelská pokladna nevysychá.

A Vladimir Putin tak může financovat barbarské řádění svých vojsk na Ukrajině v klidu dál.

Čtěte také

Putinův trik je prostý: stačí, aby pohrozil, že zavře kohoutky s ruskou ropou a plynem, a ceny obou komodit, které loni tvořily téměř polovinu příjmů ruského státu, letí na světových trzích prudce nahoru. Obzvlášť účinnou se v tomto směru ukázala být výhrůžka atomovou válkou.

Každopádně by letos, pokud se nic nezmění, měly být Putinovy zisky z prodeje energií vyšší než loni. Východisko je z tohoto začarovaného kruhu, kdy si Evropa své protiruské sankce sama úspěšně tuneluje, jen jedno: zavřít Putinovi potrubí!

Na rozdíl od evropských politiků, kteří se předhánějí v katastrofických vizích zdevastované ekonomiky a věští bez ruského plynu a ropy málem hladomor, dokazují dnes už studie řady renomovaných odborníků, že by to šlo.

Nenakupovat ruskou ropu

Mezinárodní koncerny i menší podniky dokázaly v nedávné minulosti už mnohokrát, že si dovedou poradit i v extrémních situacích. A lidé jsou zpravidla mnohem rozumnější, flexibilnější a vynalézavější, než si politici dovedou představit. Především ale vědí, že když vláda posílá na Ukrajinu zbraně a munici, jsou to oni, kdo to platí.

Čtěte také

Zrovna tak je jim jasné, že dokud se bude na Ukrajině válčit, potrvá i exodus ukrajinských matek a dětí, o které se stát bez aktivní pomoci občanů nepostará. A spočítají si, že je v jejich nejvlastnějším zájmu, aby Putinovi co nejrychleji došly peníze. Každé euro, každá koruna za ruský plyn a ruskou ropu se v jeho rukou mění v krev, prolitou na Ukrajině. Vidí to každý, kdo má oči. To jen politici je zavírají. Prý „v zájmu našich občanů“. Ve skutečnosti ovšem především z obav, že přijdou o voliče.

Lída Rakušanová

Tak úplně bezmocní ale lidé přesto nejsou. Byl to nátlak veřejnosti, který vedl například mezinárodní ropnou společnost Shell k závazku nenakupovat ruskou ropu. Obdobně zastavila německá energetická společnost RWE odebírání ruského plynu. Další firmy hodlají následovat.

Čekat, až se problém finančních zdrojů pro Putinovu válečnou pokladnu vyřeší tímto způsobem, by ovšem byla neomluvitelná ztráta času.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související