Nová strategie EU v oblasti zaměstnanosti

8. červen 2009

V dnešních Informacích z EU představíme novou strategii Evropské komise k řešení dopadu krize na zaměstnanost a zaměříme se také na vztahy Evropské unie a Botswany.

EU dá k dispozici 19 miliard EUR z plánovaných výdajů Evropského sociálního fondu na podporu lidí zasažených hospodářskou krizí a vyčlení rovněž finanční prostředky tak, aby spolufinancování ze strany členských států nebylo v letech 2009-2010 nezbytné. Ve spolupráci se skupinou Evropské investiční banky a dalšími partnery bude vytvořena nová úvěrová facilita EU, jejímž cílem bude poskytovat mikroúvěry těm, kdo by zpravidla jen obtížně dosáhli na prostředky nezbytné k založení firmy nebo mikropodniku. Hlavními prioritami nové strategie je zachovat pracovní místa a pomoci lidem v obtížích. Návrhy budou čelním představitelům EU předloženy k souhlasu u příležitosti zasedání Evropské rady konaného ve dnech 18. a 19. června. Na tiskové konferenci o tom informoval předseda Evropské komise José Manuel Barroso a evropský komisař pro zaměstnanost Vladimír Špidla .

V druhé části Informací z EU se zaměříme na vztahy Evropské unie a Botswany. Na tiskové konferenci vystoupil předseda Evropské komise José Manuel Barroso a prezident Botswany Ian Khama .

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.