Jaká je motivace učitelů v EU?

22. červen 2009

Jsou učitelé v EU dostatečně motivováni ke zlepšování kvality výuky? A jak probíhá diskuse o umísťování vězňů z Guantánama? Více se dozvíte v dnešních Informacích z EU.

Podle nové zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vypracované s podporou Evropské komise se tři učitelé ze čtyř domnívají, že nejsou motivováni ke zlepšování kvality výuky, a ve třech školách z pěti narušují žáci svým špatným chováním průběh vyučování. Zpráva vychází z nového mezinárodního průzkumu o výuce a učení (TALIS) a poprvé poskytuje mezinárodně srovnatelné údaje o podmínkách, ve kterých pracují učitelé ve školách, na základě závěrů průzkumu ve 23 zapojených zemích.

Ján Figeľ, evropský komisař pro vzdělávání, odbornou přípravu, kulturu a mládež, prohlásil: "Podle odhadů je v EU 6,25 milionu učitelů a ti potřebují veškerou podporu, kterou jim vzdělávací instituce mohou poskytnout, aby mohli vhodným způsobem vyučovat v rychle se měnícím prostředí ve školách. To vyžaduje odhodlání a závazek ze strany tvůrců politiky k podpoře našich učitelů, a to nejen zlepšením jejich odborné přípravy, ale také pracovních podmínek." O výsledcích mezinárodního průzkumu, který se zaměřuje na vzdělávací prostředí a na pracovní podmínky učitelů ve školách informoval na tiskové konferenci koordinátor projektu Michael Davidson.

V druhé části Informací z EU se budeme věnovat tématu uzavření věznice na americké vojenské základně Guantánamo a diskusi mezi Spojenými státy a EU o problematice umísťování tamějších vězňů. Na Guantánamu, které má být uzavřeno do ledna 2010, zbývá ještě asi 220 vězňů. Více se dozvíte z tiskové konference, na které hovořil výkonný ředitel EU pro spravedlnost a vnitřní záležitosti Jonathan Faull.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.