Evropská charta svobody tisku

15. červen 2009

V dnešních Informacích z EU se budeme věnovat Evropské chartě svobody tisku a zaměříme se také na Stockholmský program, který stanoví pravidla pro činnost EU v oblasti občanství, spravedlnosti, bezpečnosti, azylu a přistěhovalectví pro příštích 5 let.

Komisařka Viviane Redingová se minulý týden setkala s Hansem-Ulrichem Jörgesem, šéfredaktorem německého časopisu Stern a iniciátorem Evropské charty svobody tisku. Chartu podepsalo 48 evropských novinářů z 19 zemí s cílem chránit tisk před vládním zasahováním a zajistit novinářům přístup k informačním zdrojům. V 10 článcích charty se předkládají základní principy, které musí vlády ve vztahu k novinářům respektovat: zákaz cenzury, volný přístup k národním i mezinárodním mediálním zdrojům a svoboda shromažďovat a šířit informace. Charta rovněž zdůrazňuje ochranu novinářů před sledováním a požaduje účinný soudní systém, který bude hájit práva novinářů. Na tiskové konferenci vystoupila evropská komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová a iniciátor Evropské charty svobody tisku Hans-Ulrich Jörges.

V druhé části dnešních Informací z EU se budeme věnovat Stockholmskému programu, který stanoví pravidla činnosti Unie v oblasti občanství, spravedlnosti, bezpečnosti, azylu a přistěhovalectví pro příštích pět. Evropská rada by ho měla přijmout koncem tohoto roku a jeho hlavními prioritami jsou: podpora práv občanů, usnadňování života občanů, ochrana občanů a podpora integrovanější společnosti pro občana. Na tiskové konferenci o tom informovali předseda Evropské komise José Manuel Barroso a evropský komisař pro spravedlnost Jacques Barrot.

José Manuel Barroso a Jacques Barrot

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.