Nová slovenská vláda musí očistit justici, aby si mafie nemohla kupovat rozsudky, apeluje herec a bývalý politik Kňažko

11. březen 2020

„Zatím to vypadá tak, že změna bude razantní,“ myslí si o rýsující se slovenské koaliční vládě herec a bývalý politik Milan Kňažko. „Že to nebude ideální, o tom si nedělám iluze. Můžeme jen věřit tomu, že to, co přichází, má větší šanci být lepší než to, co bylo.  A v tomto případě si stojím za tím, že to bude lepší,“ dodává v Osobnosti Plus.

V návrat expremiéra Roberta Fica k moci Kňažko nevěří.

Čtěte také

„Když se poodhalí ještě další praktiky jeho dvanáctileté vlády…, je jeho návrat už jen iluze. Je možná jediný, kdo si myslí, že se vrátí. A také už není v kondici. Na první pohled je vidět, že svůj vrchol politického snažení má definitivně za sebou,“ míní herec.

V politice to podle něj ideální nikdy nebylo a nebude. „Každé vládě je nutné koukat na prsty, protože moc kazí charaktery, podobně jako peníze… Nicméně na budoucí slovenskou vládu hledím pozitivně,“ říká.

Zestárli jsme dřív, než jsme dospěli

Za nejdůležitější krok nové vládní koalice považuje očistu justice. „Co se musí v nejbližší době udělat, je náprava spravedlnosti, tedy znovu nastolit rovnost před zákonem. To je základ existence státu vůbec. Ne, že by nebyly jiné problémy, ale tohle je nejdůležitější,“ zdůrazňuje.

Připouští, že to nepůjde ze dne na den, ale šance podle něj existuje. „Je potřeba využít stávající legislativu, která v zásadě není špatná, jenže nezávislé instituce byly obsazeny lidmi z politických stran a koalic. Musí se dát přednost odbornosti před stranickou příslušností, vyhledávat lidi, kteří mají morální kredit a jsou odborně zdatní. Myslím, že soudy i prokuratura získaly nezávislost dřív, než na to byly připraveny. Připomněl bych takovou hezkou písničku, kterou zpívá Jacques Brel: Zestárli jsme dřív, než jsme dospěli.“

Čtěte také

Samoočistný proces slovenské justice podle něj nefunguje, a proto je potřeba přijmout ústavní zákon. „Věcně jde o přehodnocení, o plošnou prověrku všech lidí v justici. Musí to být otevřený proces, přístupný, srozumitelný. Aby to směřovalo k znovunastolení soudní moci, kde si nebude mafie kupovat rozsudky, jak jsme byli svědky dosud, kdy desítky soudců prodávaly spravedlnost,“ připomíná Kňažko.

Názor není na prodej

Plán na zřízení fondu na podporu investigativní žurnalistiky, se kterým přišel předseda vítězného hnutí OĽaNO Igor Matovič a který by měl být financovaný ze státního rozpočtu, hodnotí pozitivně. Problém s nezávislostí médií nevidí.

„Zamysleme se nad tím, co je nezávislost, co je v práci novináře na prodej a co na prodej není. Technické prostředky a celý byznys kolem je nepochybně záležitost, o které mohou jednat ti, kteří prodávají či kupují. Pokud se jedná o názor, ten na prodej není. A to platí i v médiích placených státem,“ míní.

Čtěte také

„Třeba Národní divadlo je svobodné, je placené státem. Nebo veřejnoprávní televize. Na Slovensku je placená i státem, nežije jen z koncesionářských poplatků. Stát může financovat něco, co může být názorově nezávislé,“ říká herec.

„Je to nápad a teď se o něm diskutuje. Když to nenajde pozitivní odezvu, tak to nebude. Ale myslím, že myšlenka, aby investigativní novináři neměli problém selhávat jen proto, že nemají peníze, je pozitivní,“ myslí si herec a bývalý politik Milan Kňažko.

Co podle něj nesmí chybět v programu budoucí slovenské vlády, aby jí důvěřoval? A proč si myslí, že nová slovenská vláda bude víc kontrolována veřejností? Nejen na tyto otázky odpovídal Barboře Tachecí.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.