Matovič je takový slovenský Boris Johnson, hodnotí pravděpodobného premiéra bývalá politička Vášáryová

1. březen 2020

Slovenské volby s velkým náskokem vyhrála strana OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče. Poprvé od roku 2006 tak neuspěla vládní strana SMER Roberta Fica, která se musí spokojit s druhým místem. Jak bude vypadat sestavování nové vlády? A co opozice slibuje dělat jinak?

O parlamentní volby na Slovensku byl nebývalý zájem. Účast se nakonec vyšplhala až k 65,8 %. Jde o vůbec nejvyšší volební účast od roku 2002. Podle prezidentky Zuzany Čaputové Slováci jasně zvolili změnu.

Čtěte také

„Čekali jsme, že strana OĽaNO vyhraje. Ale že vyhraje s takovým náskokem, to je přece jenom překvapení,“ říká slovenský politolog Grigorij Mesežnikov. „Dominantním tématem voleb se stal boj s korupcí. Až 70 % voličů Igora Matoviče se rozhodovalo jen na základě tohoto jediného tématu,“ pokračuje.

S tím souhlasí také šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata: „Je to konec jedné epochy. A je to pro Slovensko velká úleva. Srovnal bych to s nástupem Mikuláše Dzurindy po letech vlády Vladimíra Mečiara. Stát, který vybudoval Robert Fico, měl mafiánské rysy. (...) Nezáleželo na tom, jestli jste před soudem v právu, ale na tom, koho máte v kontaktech v telefonu.“

Spojení oligarchů se špičkami slovenské politiky vyšlo najevo především před dvěma lety po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. „Ukázalo se, co všechno si Fico a bývalý ministr vnitra Kaliňák dovolili. Lidé byli naladěni na to, zbavit se korupce. A Matovič proti korupci bojoval celých 10 let... Dalo by se říct, že tenhle výsledek si tedy poctivě odpracoval,“ hodnotí Šabata.

Vláda nováčků

Čtěte také

Přestože samotný předseda strany OĽaNO není v politice žádný nováčkem, totéž se nedá říct o celé řadě jeho stranických kolegů. „S Matovičem jsem seděla 10 let v parlamentu,“ vzpomíná bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová a pokračuje:

„Je to báječný showman. Ze svého vystoupení udělá tak trochu divadlo, které vás baví. Je to takový náš Boris Johnson, ale nemá tu školu. (...) Vidím spoustu nováčků, které do parlamentu dovedl. Těm bude trvat alespoň rok, než se rozkoukají. A naproti nim budou sedět poslanci strany SMER, tedy bývalí ministři a zkušení politici, kteří jim budou kardinálně znepříjemňovat život.“

Na nezkušenost přitom lze narazit nejen u poslanců strany OĽaNO. „Hlavní problém bude nestabilita možné koalice. Matovičovo hnutí je populistické hnutí. Strana Borise Kollára SME RODINA je populistická. Strana bývalého prezidenta Andreje Kisky Za ľudí vznikla teprve před necelým rokem,“ připomíná Šabata.

Ústavní většina

Budoucí premiér Igor Matovič by prý rád usiloval nejen o sestavení vlády, ale také o zformování koalice, která by měla ústavní většinu.

Moderátorka Lucie Vopálenská a šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata

„Prvořadným úkolem nové vlády bude zlepšení justice tak, aby zákony platily pro všechny bez rozdílu. Je to citlivé téma, proto chce mít Matovič ústavní většinu – aby bylo jasné, že změny, které prosazuje, jsou výsledkem shody co možná nejširšího spektra zástupců občanů,“ vysvětluje Aneta Világi, politoložka z Filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

„Považuju v naší tradici za velmi důležité, že budeme mít koaliční vládu. Znamená to, že se nevydáváme podobnou cestou jako Polsko nebo Maďarsko. Koaliční strany budou muset dělat jisté kompromisy a jeden druhého budou bedlivě sledovat a nedovolí mu udělat jakékoliv excesy,“ hodnotí snahy o sestavení co nejširší koalice Vášáryová.

Poslechněte si celou diskuzi u kulatého stolu Názorů a argumentů k výsledkům parlamentních voleb na Slovensku. Dozvíte se mimo jiné také to, jak na porážku reagoval Robert Fico nebo které momenty předvolební kampaně mohly být pro výsledky rozhodující.

Hosté:

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Ľubomír Smatana, redaktor Českého rozhlasu

Grigorij Mesežnikov, politolog, Inštitút pre verejné otázky

Aneta Világi, politoložka, Univerzita Komenského v Bratislavě

Magda Vášáryová, bývalá politička a diplomatka

autoři: Lucie Vopálenská , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.