Kamila Pešeková: Volby na Slovensku klepou na dveře. Poslanci schválili třináctý důchod

26. únor 2020

Slovenské parlamentní volby jsou doslova za dveřmi. Finišují tak předvolební debaty stranických lídrů, které už sotva mohou přinést něco nového a tím i přesvědčit voliče.

Napilno měli i poslanci končícího parlamentu. Na mimořádné schůzi schválili ve zkráceném řízení zavedení 13. důchodů. Vládní koalice sice už dávno neměla v Národní radě většinu, nicméně chybějící hlasy ráda dodala pravicově-extremistická a populistická opozice.

Čtěte také

Ještě před několika dny to vypadalo, že tento zákon neprojde a že to bude jedna z velkých proher nejsilnější vládní strany SMER. Demokratická opozice se snažila po dobu několika dní blokovat řečnický pult zákonodárného sboru. Její členové dokonce i přespávali v parlamentu, aby zabránili zákonu, který zatíží navíc rozpočet 400 miliony eur.

Odborníci dosavadní vládě připomínají, že Slovensko nemá zdroje na to, aby bylo schopno tyto důchody vyplácet. Nicméně šéf SMERu Robert Fico všechny pochybovače ujistil, že to nebude problém, a suma se údajně klidně najde, jak řekl, i s „prstem v nose“.

Nelze se zbavit dojmu, že Fico a jeho lidé postupují systémem „po nás potopa“, protože výplata těchto mimořádných důchodů bude už úkolem pro budoucí vládu, která vzejde z voleb.

Lídři stran a jejich proměna

Čtěte také

Ze strany SMERu to byla v uplynulých týdnech úplně jiná volební kampaň, než byli Slováci v minulosti zvyklí. Žádná velká shromáždění v kulturních domech se zpěvy, tanci a květinami. Namísto toho videa šířená hlavně prostřednictvím sociálních sítí.

Bývalý premiér Fico, který stranu formálně stále ještě vede, nechodil do televizních debat a přenechal v nich místo premiérovi Peteru Pellegrinimu. Zajímavé ale bylo sledovat, jak se v kampani proměnily role některých politických lídrů.

Dá se to ilustrovat na šéfovi hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igoru Matovičovi. Jestliže byl zpočátku brán jako demagog, který rozděluje rány na všechny strany stejně, s rostoucími preferencemi jeho hnutí, které ho dostaly až do blízkosti preferencí SMERu, se začal mírnit. V debatě na soukromé televizi Markíza pak prohlásil, že by byla hanba, pokud by nevyužil možnosti stát se premiérem.

Kamila Pešeková

Na opačné straně stojí bývalý prezident a šéf nové strany Za ľudí Andrej Kiska. Držel se stabilně ve středním pásmu, dokud se neobjevily videonahrávky, které měly Kisku kompromitovat a vyvolat dojem, že se v minulosti vědomě podílel na podvodu v souvislosti s nabytím pozemku. Bývalá hlava státu se tím dostala těsně před volbami do výrazné defenzívy.

Tohle všechno jsou jen teoretické úvahy. Skutečná vůle slovenských voličů se ukáže v sobotu. Po desáté hodině večer, kdy se zavřou volební místnosti.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.