Hrozí, že nová vláda bude narušovat lidská práva a liberální demokracii, varuje slovenský politolog

5. březen 2020

Vítěz slovenských voleb Igor Matovič (OĽaNO) sestavuje vládu a jeho cílem je získat ústavní většinu. Podaří se vytvořit koalici z velmi rozdílných politických uskupení, vedených bývalým prezidentem Andrejem Kiskou (Za ľudí), Richardem Sulíkem (SaS) a populistou Borisem Kollárem (SME Rodina)?

„Vláda bude nestabilnější s ohledem na to, jak nesourodé subjekty by ji měly tvořit,“ odhaduje politolog Pavol Hardoš, naopak jeho kolega Marián Sekerák je optimista – nastává totiž změna, po které Slovensko volalo.

Čtěte také

Strany a hnutí, které by nyní měly vytvořit vládu, jsou podle Sekeráka spíše pravicově-konzervativní. V kulturně-etické oblasti to prý platí pro Kollárovo hnutí SME Rodina, přestože to má i silné sociální akcenty.

„To platí, ale dva nejsilnější subjekty jsou sbírkou osobnosti, z nichž některé jsou vysloveně náboženští fundamentalisté (OĽaNO). A hnutí SME Rodina by se v kulturně-etických nebo zahraničně-politických věcech dalo považovat za krajně pravicové. Není označované za fašistické jen proto, že máme ještě něco extrémnějšího,“ reaguje Hardoš s odkazem na ĽSNS Mariana Kotleby.

Dobrou zprávou voleb je, že Robert Fico a vláda SMERu skončila a fašisté dosáhli horšího výsledku, než se čekalo.
Pavol Hardoš

OĽaNO prý voliči volili především kvůli boji proti korupci a netušili, kdo všechno je na kandidátce. Podle Hardoše existuje nebezpečí, že se Slovensko začne přibližovat Polsku a vznikne vláda, která bude „narušovat lidská práva a liberální demokracii“.

Podle Sekeráka je ale rozdíl v tom, že v Polsku je jedna dominantní politická strana PiS a dochází tam ke změnám politického systému. Matovič sice také chce změnit ústavu a zavést prověrky soudců, podobným způsobem by prý ale problémy v justici řešily i liberální strany.

Čtěte také

Sekerák upozorňuje, že obrat ke konzervativním hodnotám je patrný i jinde v Evropě a ve světě. Sílu liberálního voličstva podle něj ukazuje výsledek koalice PS-Spolu, která se do parlamentu s necelými 7 % hlasů těsně nedostala. Liberály reprezentuje i SaS Richarda Sulíka, spíše ale v ekonomické oblasti.

„Nic jako registrované partnerství určitě nevznikne, na to není politická vůle. V otázce reprodukčních práv (potraty, umělé oplodnění) může dojít ke zpřísnění, ale bude důležité, jak se na tom budoucí koalice domluví,“ podotýká.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související