Nosíte boty, nebo ne? Chůze naboso podle vědců zlepšuje citlivost chodidel

1. červenec 2019

Navzdory ztvrdlým chodilům mají lidé, kteří chodí naboso, lepší cit v nohách. Ukázal to nový mezinárodní vědecký výzkum.

Vědci porovnávali chodidla lidí, kteří jsou zvyklí chodit bez bot a těch, co chodí převážně obutí. Naměřili tak, že ploska nohy opotřebovaná bosou chůzí je bezmála o třetinu silnější a tvrdší.

Chodit od paty ke špičce je evoluční výhoda

Vycházka naboso

Z nové studie arizonské univerzity plyne, díky čemu dokážeme dodat chůzi potřebný ráz. Evoluční výhodu nám podle vědců dává našlapování od paty ke špičce. Tento styl využívali už dávní homininé z doby před 3,6 miliony let.

Výzkumný tým, který se ve vědeckém ranku vůbec poprvé zabýval rozdíly mezi nohou zvyklou chodit naboso a tou v botách, sbíral data například v Keni. Respondenty rozdělil do tří skupin podle toho, jestli boty nosí stále, jen někdy nebo vůbec.

A i když si odborníci původně mysleli, že tvrdnutí kůže chodidel postupně otupí citlivost v nohách, potvrdil se pravý opak. Testování čití totiž odhalilo, že čím tvrdší chodidla máme, tím přesněji nohy přenášejí podněty.

Podle autorů studie dokonce v měkkých botách našlapujeme tvrději než naboso, a proto se nabízí otázka, jak změna síly došlapu ovlivňuje například naši páteř.

autoři: Martin Srb , marz
Spustit audio

Související