Káva jako ďábelský nápoj. Švédsko ji v 18. století zakázalo, dnes je na špici ve spotřebě, říká lékař
Káva má kromě kofeinu i 2000 účinných látek. Za den můžete vypít až šest šálků, tvrdí lékař
Káva byla v historii považována za ďáblovo dílo i buržoazní přežitek. Ještě v minulém století se o ní studenti medicíny učili, že patří mezi zlozvyky. To se změnilo až na přelomu tisíciletí. „Káva je úžasný nápoj, který ve správné dávce okolo čtyř až šesti šálků denně a dvě až tři sta miligramů kofeinu má pozitivní účinky,“ vysvětluje lékař Pavel Kohout.
Medicína a odborná lékařská společnost dříve řadily kávu k alkoholu a cigaretám – mezi zlozvyky.
„Naši učitelé nám říkali, že má káva negativní vliv na žaludek. Způsobuje vředy, diurézu a zvyšuje tlak. Tehdy se i věřilo, že zvýšená konzumace vede k nádorovým onemocněním,“ vzpomíná lékař Kohout z Thomayerovy nemocnice a Institutu kávy.
Čtěte také
Až na přelomu tisíciletí se podle něj začaly objevovat studie, které zažité poznatky vyvracely. „Káva je úžasný nápoj, který ve správné dávce okolo čtyř až šesti šálků denně a dvě až tři sta miligramů kofeinu má pozitivní účinky,“ vysvětluje expert.
Na povzbuzujícím kofeinu ale nutně záležet nemusí. „Některé pozitivní účinky má dokonce i bezkofeinová káva,“ doplňuje.
Mezi vítané účinky se podle lékaře řadí například snížení úmrtnosti. Káva totiž zabraňuje rozvoji jak kardiovaskulárních, tak nádorových onemocnění.
Obavy z toho, že by mohla způsobovat rakovinu žaludku, střev nebo močového měchýře, jak se dříve lékaři obávali, jsou liché. „Dřívější data nebyla očištěna od jiných vlivů, jako je třeba kouření nebo fyzická aktivita,“ upozorňuje Kohout.
Účinné látky
Vedle zmíněné mortality snižuje káva podle lékaře také riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, případně prodlouží jejich nástup o šest let.
Obsahuje totiž kromě kofeinu dalších dva tisíce účinných látek.
Čtěte také
„Nejdůležitější jsou antioxidanty, což jsou látky, které zhášejí kyslíkové radikály,“ upřesňuje expert. Ty tělo v zásadě potřebuje. Pomáhají například v bílých krvinkách zabíjet bakterie a viry.
Jenomže když naše tělo s žádnou nákazou nebojuje, jsou zbytečné. A je proto podle Kohouta nutné je „uhasit“, což právě antioxidanty v kávě zvládají.
Kyslíkové radikály totiž mohou způsobovat mutace deoxyribonukleové kyseliny. „Tak může dojít k nádorovému bujení,“ tvrdí lékař.
„Můžou ale také spustit v těle chronický zánět, který potom třeba vede ke zvýšení rizika aterosklerózy, která napomáhá infarktu nebo zúžení cév. Proto je důležité mít mezi kyslíkovými radikály a jejich zhasínači rovnováhu,“ uzavírá Kohout.
A toho nám právě káva, jako i jiné nápoje a potraviny obsahující antioxidanty, může pomoct docílit.
Poslechněte si celý pořad Studio Leonardo v audiozáznamu. Moderuje Lenka Pištěková.
Související
-
Filtrovaná káva zanechává největší uhlíkovou stopu, zjistili vědci
Za nejekologičtější kávu výzkumníci označili kávu instantní.
-
Káva se pije za odměnu. Umožní nám udělat si krásnou chvilku sami pro sebe, pět minut si popřemýšlet
Hostem předvánoční radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové je Patrik Lamka, majitel pražírny kávy Hradci Králové. Takže řeč bude samozřejmě o kávě.
-
Turecká káva nesmí projít varem. Podává se bez mléka a chutná úplně jinak než náš „český turek“
„Pokud byste si do kávy přidali mléko, v Turecku by se na vás dívali divně. Mléko zkrátka do kávy nepatří,“ vysvětluje východočeška Kateřina Algan, jejíž muž je z Turecka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.