Turecká káva nesmí projít varem. Podává se bez mléka a chutná úplně jinak než náš „český turek“
20. listopad 2022 07:44

Turecká káva má odlišnou přípravu, servírování, chuť i vůni. A připravuje se v tzv. džezvě
„Pokud byste si do kávy přidali mléko, v Turecku by se na vás dívali divně. Mléko zkrátka do kávy nepatří,“ vysvětluje východočeška Kateřina Algan, jejíž muž je z Turecka. Káva chutná úplně jinak, než jak jsme zvyklí u našeho „českého turka“, se kterým nemá vůbec nic společného.
Odlišná je příprava, servírování, chuť i vůně. Káva se připravuje v tzv. džezvě.
Dá se do ní najedou káva, voda, případně i cukr a těsně před tím než vše začne vřít, nápoj se servíruje. I s jemným logrem, který po vypití zůstává na dně šálku. Některé ženy v Turecku pak z kávové sedliny věští i budoucnost.
Poslechněte si reportáž Pavly Kindernayové!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Dárce bitcoinů vyšel z vězení bez slova zdůvodnění, žalobce s tím souhlasil. Podmínka stále trvá
-
Macko: Ukrajina potřebuje měsíčně zničit na 100 ruských raket. Patrioty by vyráběla rychleji než USA
-
Obětujte Bendu, zaznělo z koalice. Stanjura ale šéfa svého kabinetu zatím podržel
-
Citroën v kauze špatných airbagů stahuje 441 tisíc aut. Ve Francii kvůli této vadě zemřelo 18 lidí