Encyklopedie Plusu: Vše, co jste chtěli vědět o koronaviru, na jednom místě

Jak se mám chovat, abych snížil riziko nákazy?

4. duben 2020

Ministerstvo zdravotnictví nabízí několik základních rad, které vám teď přinášíme. Především je třeba být zodpovědný sám k sobě i ke svému okolí.

Často a důkladně si myjte ruce mýdlem či dezinfekčním gelem. Pravidelně otírejte dezinfekčními ubrousky také vlastní předměty (např. mobilní telefon). Kašlete a kýchejte do kapesníku či rukávu. Používejte jednorázové kapesníky a poté je vyhoďte.

Čtěte také

Pokud musíte ven, vyhýbejte se dalším osobám, udržujte si bezpečný odstup (přibližně dva metry). Eliminujte kontakt s nemocnými lidmi a sledujte aktuální informace na ověřených webech. 

Jak se preventivě chránit?

Podle ministerstva zdravotnictví je důležité postupovat tak jako při běžném virovém onemocnění. Tedy dodržovat základní hygienická pravidla a používat ochranné prostředky. Další možností je posílit imunitu zdravým životním stylem a přísunem vitamínů. 

Pokud chcete posílit imunitní systém, vždy začněte u úpravy svého životního stylu. Změňte stravování: konzumujte protizánětlivé potraviny (obecně zelenina a ovoce), omezte ty zánětlivé (vysoce zpracované potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycených tuků, nadbytek masných výrobků). Dále se snažte omezit stres, udělejte si čas na cvičení a dopřejte si dostatek spánku. Následně můžete doplnit potřebné vitamíny a minerály.

Co patří mezi ochranné prostředky?

Rouška nebo respirátor, ochranné brýle a rukavice – jakékoliv textilní nebo gumové, které mohou jedince chránit před přenosem virů.

Další informace a aktuální vývoj situace samozřejmě uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu Plus a vše najdete také na našem webu plus.rozhlas.cz. Sledovat náš můžete i na sociálních sítích Facebook, Twitter a YouTube.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.