Nikdy nezapomenu ty zvuky létajících kulek nad hlavou, říká o srpnu 1968 bývalá herečka Blochová

24. březen 2022

Janu Blochovou v roce 1970 obsadil Jiří Suchý do experimentálního filmu Nevěsta. Ještě než jednoho dne emigrovala, zažila v Praze 21. srpen 1968. „Jako teenagerka jsem byla sama doma s maminkou v pražském bytě. Bydleli jsme naproti Národnímu shromáždění, což byla strategická poloha pro mnohé tanky ,našich kamarádů‘, takže to byl pěkný šok,“ vzpomíná.

Po obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy chodila Jana Blochová i s dalšími na demonstrace, zažila i střelbu v ulicích.

„Nikdy nezapomenu na ty zvuky, když začnou člověku nad hlavou, někde do plechů aut, létat kulky.“ A na dvoře jejich domu dokonce přišel o život jeden mladík. „Dodnes z toho mám ještě trochu ,husí kůži‘. To se musím přiznat,“ dodává.

Jana Blochová

K válce na Ukrajině se moc vyjadřovat nechce, nakonec ale říká: „Nemyslím, že mám právo se k tomu vyjadřovat, ale shrnula bych to asi jedinou větou: Lidstvo se za svou historii nic nového nenaučilo. Pořád to je stejné. Jen tady jsou jiné zbraně a jiné způsoby boje.“

Celé Hovory Vlastimila Ježka si poslechněte v audiozáznamu. Dozvíte se, jak jako mladá herečka Černého divadla Jiřího Srnce začala jezdit po světě – až se z jednoho divadelního zájezdu nevrátila. Ve Švýcarsku pak psala mj. recenze a spolupracovala s věhlasnými kuchaři.

autor: Vlastimil Ježek
Spustit audio

Související