The New York Times: Putin děkoval Bohu, že Rusové nemusejí být svědci tragických následků západních vakcín

1. červenec 2021

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil k národu a zároveň odpověděl na otázky od Rusů, rozebírá americký deník The New York Times. Hlavním tématem tradičního televizního přenosu byla pandemie koronaviru. Jelikož v Rusku počet případů nákazy opět roste, prezident apeloval na lidi, aby se nechali očkovat. A podle listu k očkování jednou ze čtyř ruských vakcín vyzval nejhlasitěji za celou dobu pandemie.

Čtěte také

Podle průzkumů se až 60 procent Rusů očkovat nechce, naočkováno je pak jen 15 procent obyvatel.

S horšící se situací ale ruské úřady přistupují k zavádění povinného očkování pro různé skupiny obyvatel, připomíná list.

Sám Vladimir Putin také poprvé přiznal, že dostal vakcínu Sputnik V. Zároveň vyzdvihnul účinnost a bezpečnost ruských vakcín a poděkoval Bohu za to, že Rusové nemusí být svědci tragických následků vakcín od společností AstraZeneca nebo Pfizer/BioNTech.

Zemřel Donald Rumsfeld

Ve věku 88 let zemřel dvojnásobný ministr obrany Spojených států Donald Rumsfeld. Americkou bezpečnost hájil za prezidentů Geralda Forda a George Bushe mladšího. Podle serveru Politico to byla kontroverzní osobnost stojící za mnohými důležitými rozhodnutími americké vlády.

Rumsfeld totiž plánoval invazi do Afghánistánu a Iráku a zasloužil se o modernizaci americké armády.

Logo

Rumsfeld se nedožil ani jednoho konce války, kterou za svého ministrování připravoval.

Poslední americké jednotky mají opustit Afghánistán během léta, zatímco v Iráku dál zůstanou, připomíná Politico.

Podle serveru je to paradox, protože to byl právě bývalý americký ministr, který nenaslouchal doporučením svých poradců. Podle nich se totiž mohly konflikty v Afghánistánu a Iráku zvrtnout do vleklých bojů s koncem v nedohlednu, jak se nakonec potvrdilo.

I když Rumsfeld vstupoval do úřadu plný idejí a plánů na modernizaci armády, bylo to právě nedostatečné vybavení amerických vojsk, co mu zlomilo vaz. Mnoho miliard se podle Politica ztratilo v nedokončených projektech, bez toho, aby šly na zlepšení vybavení amerických vojáků. Politico taky připomíná mučení iráckých vojáků ve věznicích Abú Ghrajb a Guantanamo, za které čelil dlouhodobě kritice.

Kanadu svírají vedra

Kanadu sužují vlny veder, které mají na svědomí už desítky obětí. Jejich památku se rozhodnul uctít premiér Justin Trudeau, píše server BBC. Teploty ustupují v pobřežních oblastech, ale ve vnitrozemí jsou stále vysoké a mnohdy dosahují až 50 °C. Podle Trudeaua se jeho vláda bude snažit pomoct, jak jen to půjde. Upozornil ale, že podobné vlny už Kanada v posledních letech zažila a tato pravděpodobně nebude poslední.

Čtěte také

BBC píše, že za mnohé oběti extrémního počasí v Kanadě může i nepřipravenost země. Mnoho z domovů nemá klimatizace, protože tak horké léto v zemi nebývá. Podle BBC dokonce Kanaďani v místních hotelech vykoupili pokoje s klimatizací. Některé firmy zase svým zaměstnancům poskytly jako útočiště klimatizované sklady.

Podle kanadského premiéra mají rekordní vedra spojitost s globálním oteplováním. Podobně se vyjádřil i americký prezident Joe Biden. Vysoké teploty totiž zasáhly velkou část severní Ameriky včetně Spojených států. Ve státech Washington a Oregon, které se nachází právě blízko kanadské hranice, rovněž padly teplotní rekordy.

Oba státníci varovali před následky vysokých teplot. Navíc teď ve Spojených státech začíná období požárů a americký prezident se proto setkal s guvernéry dotčených států, aby se na jejich možné propuknutí připravili. 

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Marcel Faltys , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.