Alexandr Mitrofanov: Putin chtěl ujistit, že není vrah, ale světový státník

18. červen 2021

Počínaje 80. lety minulého století byl Karen Šachnazarov jedním z nejtalentovanějších ruských filmových režisérů. Pak se mu stalo totéž, co mnoha někdejším vynikajícím umělcům. S příchodem Vladimira Putina se postupně vyvinul v jednoho z jeho nejtalentovanějších nohsledů. Šachnazarov je inteligentní člověk. Proto v pořadu státní televize, který rozebíral výsledky summitu Putin-Biden, odhalil něco, co vypadá jako Putinův hlavní cíl na tomto setkání.

Řekl: „Samotná schůzka je potvrzením, že se Rusko stalo světovou supervelmocí.“ Nejde zde o reálné postavení Ruské federace ve světě. Ale na tom Kremlu vůbec nezáleží.

Čtěte také

Když se vrátíme v čase o pár měsíců, narazíme na okamžik, v němž došlo k dohodě dvou prezidentů, amerického a ruského, že se osobně sejdou. Předtím to na podobnou součinnost vůbec nevypadalo. Joe Biden dokonce potvrdil, že si myslí, že je Putin vrah.

Vrah ale nemůže stát v čele světové supervelmoci. Tato situace zjevně působila Putinovi kognitivní disonanci. To je stav mysli, který vzniká rozporem například mezi postoji (znalostmi, vírou, chováním) a skutečným stavem věci. Wikipedia uvádí, že kognitivní disonance, jak ji popsal Leon Festinger, je vlastně snaha o udržení konzistentního příběhu o sobě.

Ignoroval požadavek zákona?

Putin by se necítil dobře uvnitř příběhu o sobě jako o vrahovi. Tento diskomfort se musel napravit. Nápravu mohl provést pouze původce. Jinými slovy Biden musel toto hodnocení odvolat. Dobrovolně by to ale neudělal. Musel k tomu být přinucen.

A nakonec přinucen byl. Ve středu Putin na tiskové konferenci s uspokojením sdělil, že mu Biden po vyřčení svých slov o vrahovi volal a došlo ke smazání tohoto incidentu.

Čtěte také

Jak by ale k němu mohlo nedojít, když Putin svou pozici podpořil vojsky u hranic Ukrajiny a vojenským cvičením, které rozpracovávalo možný vpád na území tohoto státu? Po uzavření dohody o summitu však Putin část vojsk stáhl. Zbytek tam stejně zůstal, ale už to alespoň nevypadalo jako předvečer Karibské krize 2.

Putinův cíl na ženevském summitu byl splněn. Jeho klaka už mluví o tom, že opět vrátil Rusko mezi supervelmoci, a tato fabulace se vtlouká do hlav konzumentům státní propagandy. Nic jiného Putina podle jeho reakcí v Ženevě ani nezajímalo.

Jinak by na tiskové konferenci neříkal naprosté nesmysly. Alexeje Navalného, jehož jméno Putin nesmí pronést a neporušil toto pravidlo ani v Ženevě, obvinil z toho, že „tento pán vědomě, chci to zdůraznit, ignoroval požadavek zákona a odjel do zahraničí na léčení“.

Alexandr Mitrofanov

Jednak všichni vědí, že Navalného odvezli do německé kliniky v kómatu, tedy v bezvědomí. A jednak v říjnu 2020 vyprávěl jeden pán o Navalném veřejně toto: „Ihned poté, co se na mě obrátila žena tohoto občana, jsem okamžitě uložil prokuratuře prověřit možnost jeho odcestování do zahraničí na léčení.“

Tento pán se jmenoval Vladimir Putin.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio