The New York Times: Je Mike Pompeo hlavní loutkář Trumpa?

13. září 2019

Nikdo dnes nemá větší vliv na zahraniční politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa než jeho ministr zahraničí Mike Pompeo.

Čtěte také

Podle informací amerického listu The New York Times se Pompeo naučil dávat svému nadřízenému takové rady, které se prezidentovi líbí. A poté, co Trump narychlo odvolal svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, přišel ministr zahraničí Mike Pompeo o svého zřejmě nejsilnějšího konkurenta.

Na seznamu horkých favoritů na místo nového bezpečnostního poradce v Bílém domě je navíc několik blízkých spojenců Mika Pompea. Dá se proto ve zkratce čekat, že vliv ministra zahraničí dál poroste.

Podle listu New York Times by se dokonce mohl zároveň chopit i poradenské role v Bílém domě on sám. Podobnou dvouroli hrál naposled Henry Kissinger v 70. letech. Představa navázat na legendárního šéfa diplomacie z časů studené války Pompea jistě láká. Možná mu ale nedochází, jak náročné je obě funkce skloubit, alespoň si to myslí v The New York Times.

Americký ministr zahraničí musí ovšem počítat taky s tím, že jeho nadřízený dokáže být opravdu nepředvídatelný. Může se tak stát, že Pompeova hvězda zase brzy pohasne.

Francouzské vesnice se vylidňují

Pokud v Česku řeknete, že ve správné vesnici nesmí chybět hospoda, ve Francii totéž platí o vesnických bistrech a malých kavárnách. Mizejícímu fenoménu francouzského venkova se věnuje list Le Figaro.

Čtěte také

Francouzské vesnice v odlehlých místech se zřetelně vylidňují a udržet kavárny v provozu je čím dál těžší. V mnoha obcích je přitom takzvaný café bar jediným místem, kde se lidé můžou přirozeně potkat a povídat si. Menším obcím teď chce pomoct organizace Groupe SOS.

Její předseda tento týden prohlásil, že se svou organizací vzkřísí nebo zachrání café bary v tisícovce obcí. Ve vesnických bistrech by zároveň měla své služby nabízet pošta a bylo by tam k dostání čerstvé pečivo.

Pod jednu střechu by se tak vešly podniky, které z venkova pomalu mizí. Projekt podle listu Figaro cílí na místní aktivní lidi, ať už jsou to podnikatelé nebo nezaměstnaní.

Organizace jim bude garantovat minimální mzdu a třetinu zisku. Zbylé dvě třetiny pak bude mít k dispozici organizace na další investice a provozní výdaje. Groupe SOS teď spolu s francouzskými úřady vybírá obce, které se zúčastní pilotního projektu.

Meghan se vrhá na charitu

Britská vévodkyně Meghan se včera čtyři měsíce po porodu vrátila ke své veřejné činnosti. Vévodkyně ze Sussexu se teď chce ještě víc věnovat dobročinnému projektu s názvem Smart Works.

Čtěte také

Všímá si toho list Daily Telegraph. Meghan by spolu s organizací ráda pomohla znevýhodněným ženám připravit se na pracovní pohovor. Cílem organizace je dát uchazečkám o místo sebedůvěru. Součástí kurzu je taky výběr oblečení, ve kterém se budou klientky organizace cítit dobře.  

Meghan včera u té příležitosti vyzvala další ženy, aby daly na charitu oblečení (ve kterém se jim podařilo uspět). Vévodkyně zároveň vydává charitativní módní kolekci a výtěžek z prodeje oblečení a doplňků půjde na organizaci Smart Works.

Charita zároveň přímo dostane některé kusy oblečení, které vévodkyně vybrala. A že se jedná o povedený výběr, to potvrzuje i módní editorka britského Telegraphu.

Víc v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související