Libor Dvořák: Mike Pompeo v Soči a americká zdrženlivost

15. květen 2019

V jihoruském Soči proběhly rozhovory amerického státního tajemníka Mika Pompea s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a následně i setkání obou ministrů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Kreml po skončení debat uvedl, že Američané směřují k věcnému dialogu, ale že nějaký průlom ve vztazích obou zemí se zatím nedostavuje.

Jan Fingerland: Pompeova jízda

Mike Pompeo na návštěvě Slovenska

Americký ministr zahraničí je na své velké Grand tour po Evropě. A jaksi mimochodem definuje, o co Spojeným státům v tuto chvíli jde.

„Dnešní schůzky můžeme ve vzájemných vztazích obou zemí považovat za pozitivní krok. Spojené státy a Rusko i v minulosti předvedly, že mohou v klíčových otázkách mezinárodních kontaktů spolupracovat. Vyzýváme Rusko, aby s námi i nadále udržovalo součinnost na změně trajektorie vzájemných vztahů ku prospěchu obou zemí,“ napsal posléze na svém twitteru Mike Pompeo.

Tak jednoduché to ale zjevně nebude. Ruská cesta amerického ministra zahraničí začala tím, že její první, pondělní část Pompeo zrušil, aby místo ní se západoevropskými spojenci v Bruselu projednal íránský problém.

V Soči se na schůzce obou ministrů i během jejích společného setkání s Putinem probíraly otázky strategické stability ve světě (včetně raketové výzbroje obou zemí) a aktuální regionální problémy, tedy situace kolem Sýrie, Severní Korey, Afghánistánu, Libye, již zmíněného Íránu a Venezuely.

Summit G20 v Osace

Thomas Kulidakis: Proč k nám americký ministr zahraničí Pompeo nepřijel

Bývalý ředitel CIA Mike Pompeo

Ministr zahraničí USA se vypravil na misii do části států studenoválečné východní Evropy. Chce zabránit jejich propadu do čínského a ruského vlivu. Americkou iniciativu není radno brát na lehkou váhu, protože Spojené státy americké jsou i po skončení studené války jednou z nevýznamnějších zemí světa.

Putinův poradce Jurij Ušakov k tomu podotýká: „Z celé debaty si odnášíme dojem, že Američané jsou v zásadě připraveni dál spolupracovat s Pchjongjangem, a to i přes potíže, které vznikly během posledního setkání pana Trumpa se severokorejským vůdcem.“

Ještě zajímavější ovšem je to, o čem Pompeo se svými ruskými hostiteli nemluvil. Do této kategorie patří zejména ukrajinský problém, na který podle Jurije Ušakova „vůbec nedošlo“, ale kupříkladu i případ amerického podnikatele Michaela Calveyho, který je v Rusku stíhán pro podvody v obzvlášť velkém rozsahu. Ten byl od poloviny února držen ve vyšetřovací vazbě a od dubna je v domácím vězení.

Stejně tak se nemluvilo o stavu dodržování lidských práv v Rusku. Západní sankce proti Ruské federaci pak přišly na přetřes jen velmi letmo.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Důvody této jisté americké zdrženlivosti jsou zřejmé: Americký prezident Donald Trump by se už příští měsíc rád sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Stát by se tak mělo v rámci summitu skupiny G20 v japonské Osace. Podobný plán z konce loňského roku totiž ztroskotal, protože Trump tehdy chystané setkání obou prezidentů kvůli kerčské krizi odřekl.

Sečteno a podtrženo: sočská schůzka na velmi vysoké úrovni žádné zvláštní výsledky nepřinesla, a tak můžeme konstatovat, že nejdůležitější v tuto chvíli je, že spolu obě strany vůbec mluví.

Spustit audio