Nevím, kde Zeman čerpal informace o Vrběticích, důkazy jsou nevyvratitelné, říká poslanec ANO Kalous

26. duben 2021

Více než týden po oficiálním odhalení původců vrbětických výbuchů, za které české zpravodajské služby a policie označily členy ruské rozvědky GRU, zazněl komentář prezidenta Miloše Zemana. Prohlásil, že stále existují dvě vyšetřovací verze případu – kromě ruské stopy to má být i verze o nevhodné manipulaci s materiálem. „Nevím, odkud pan prezident tuto informaci čerpal,“ reagoval ve Speciálu Plus poslanec Adam Kalous (ANO).

„Ředitel BIS Michal Koudelka nám předložil nevyvratitelné informace o tom, že do výbuchu byli skutečně zapojeni ruští agenti. Verzi o špatné manipulaci s materiálem jsem včera slyšel poprvé,“ zdůrazňuje Kalous ze Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS.

Čtěte také

A stejně se na věc dívá i jeho kolega z komise Lukáš Kolářík (Piráti): „Pro mě byly podklady od tajných služeb také naprosto jasné. Nedovedu si představit, co by se muselo stát za náhody, aby z těch materiálů nevyplynulo, že agenti GRU se na tomto útoku nepodíleli.“

Piráta ale projev prezidenta v zásadě nepřekvapil. Vyjádření v podobném duchu očekával, tvrdí. „Myslím si, že jde o snahu rozmělnit tu diskusi. Výrazně to nahrává ruské propagandě, čehož samozřejmě využijí.“

Miloš Zeman využil situace, aby celý příběh rozmělnil a zasadil ho do trochu jiného rámce, než kde původně byl.
Jan Paďourek

Slova o pokusu rozmělnit debatu zaznívají i od Adama Kalouse. A stejně se na věc dívá také odborník na zpravodajské služby z CEVRO Institutu Jan Paďourek.

„Prezident použil argumentaci, která případ zavedla někam jinam. Jen využil situace, aby celý příběh rozmělnil a zasadil ho do trochu jiného rámce, než kde původně byl,“ hodnotí a upozorňuje na způsob, jakým se projevu chopila ruská propaganda:

Čtěte také

„Podívejme se, co to způsobilo, jak fungují ruské otevřené zdroje, jak začaly fungovat dezinformační portály proti České republice. To všechno je velmi špatný výsledek.“

V neposlední řadě hlava státu zpochybnila práci BIS, připomíná Paďourek. A na tuto stránku věci poukazují i poslanci.

„To, co z toho vyznělo a co považuji za důležité, je, že pan prezident nedůvěřuje našim tajným službám, konkrétně BIS. Řekl, že důvěru má v policii, ale že nedůvěřuje zpravodajským službám. A to je prostě špatně,“ říká Adam Kalous.

Pan prezident řekl, že důvěru má v policii, ale že nedůvěřuje zpravodajským službám. A to je prostě špatně.
Adam Kalous

Další debata ve sněmovně na toto téma by ale byla zbytečná, shodují se poslanci Kalous a Kolářík. Oba by upřednostnili projednání celé věci na půdě poslanecké komise, jejímiž členy oba jsou. Tam by se mohl ředitel BIS koudelka k projevu prezidenta republiky vyjádřit.

Reakce Hamáčka a Babiše?

Jan Paďourek se domnívá, že věci by prospělo společné vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), kde by potvrdili jednoznačnost shromážděných důkazů proti ruským agentům.

Hosty byli:
Adam Kalous, ANO, člen Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS
Lukáš Kolářík, Piráti, člen Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS
Jan Paďourek, výzkumný pracovník transatlantického centra CEVRO Institutu
Ondřej Kundra, zástupce šéfredaktora Respektu

Zástupce šéfredaktora týdeníku Respekt Ondřej Kundra je ale přesvědčen, že Andrej Babiš ani Jan Hamáček s prezidentem do otevřeného konfliktu nepůjdou. Vysvětluje to často skloňovanou tezí, že si premiér pro své další působení v čele vlády potřebuje uchovat Zemanovu přízeň.

Hamáček nicméně v pondělí vystoupil a zdůraznil, že v kauze existuje pouze jedna vyšetřovací verze, a ta je spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155 ruské vojenské zpravodajské služby GRU.

Poškodí Zemanova slova pověst České republiky u našich spojenců? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související