„Nesolidní jednání,“ míní Michálek o odvolání Bartoše. „Nikdo Piráty nevyhání,“ zdůrazňuje Jurečka

25. září 2024

Vláda je uprostřed krize, kterou vyvolalo premiérovo oznámení, že odvolává ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Ten předpokládá, že strana ve vládě skončí jako celek. „Spouštěčem situace je nefunkční digitalizace stavebního řízení,“ říká vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka pro Český rozhlas Plus. „Mělo být svoláno koaliční jednání,“ namítá předseda poslaneckého klubu Pirátské strany Jakub Michálek.

Pane Michálku, jak jste vy jako Piráti přišli na to, že vás pan premiér, abych použil vaše slova, vykopnul z vlády?

Jakub Michálek (Piráti): Je to velmi jednoduché. My jsme měli domluvené jak složení vlády, tak koaliční mechanismy. A tím krokem, kdy pan premiér oznámil na tiskovou konferenci, že předtím zavolal panu vicepremiérovi Bartošovi, zjevně porušil koaliční smlouvu.

Respektive jasně ukázal, že se koaliční smlouvou, kterou předtím podepsal, řídit nehodlá. Protože podle koaliční smlouvy má pro takový krok hledat podporu pirátské strany, což se samozřejmě v žádném případě nestalo. Pouze využil situace.

Takže pokud neplatí koaliční smlouva, pak nemá smysl, abychom se podíleli na vládnutí. Protože tam není nic, co by nás chránilo a co by zajistilo, že budeme plnit program, který jsme slíbili našim voličům.

Pane ministře, neporušil pan premiér tím způsobem, jak oznámil odvolání ministra Bartoše z vlády, koaliční smlouvu?

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Já musím říct, že jednak pan premiér, ale i ostatní členové koalice minimálně přes měsíc velmi intenzivně komunikovali a řešili zásadní problém digitalizace stavebního řízení.

K té se určitě dostaneme. Ale teď bych rád, abyste odpověděl na moji otázku, která vzešla z toho, co říkal pan poslanec. Jestli pan premiér způsobem, jak oznámil odvolání ministra Bartoše, neporušil koaliční smlouvu, kterou máte uzavřenou i s Piráty?

Jurečka: Podívejte, pan premiér v úterý popisoval rozhovor mezi ním a Ivanem Bartošem.

Interpretace toho rozhovoru se liší v tom, co Ivan Bartoš říkal na brífinku s novináři před Úřadem vlády a co pan premiér říkal nám i potom na jednání zástupců vládních stran, kam Ivan Bartoš dorazil.

Premiér nám líčil, že 90 procent jejich úterního ranního rozhovoru bylo o nefunkčnosti digitalizace stavebního řízení.

A po rozhovoru i on finálně vyhodnotil, že to prostě nejde takto pokračovat. A Ivanu Bartošovi, předsedovi koaliční strany, premiér ještě zavolal a řekl mu, že se k tomu kroku po tom jejich rozhovoru rozhodl.

Já musím říct, že prostě v koaliční smlouvě je to napsáno obecně, že se má hledat podpora. Na druhou stranu je to ve složité situaci, kdy celé vedení Pirátů je v rezignaci a zároveň se jedná o předsedu koaliční strany. Ono to nemá nikdy moc dobrých řešení, když se jedná o předsedu koaliční strany.

Návrh na odvolání

Pane poslanče, co říkáte na tuto argumentaci? Nebyla skutečně mimořádná situace daná už tím, že vicepremiér Bartoš, zatím váš předseda, je v rezignaci jakožto šéf pirátské strany. A neodůvodňuje to tedy postup premiéra Fialy během úterý?

Michálek: Já si myslím, že když pan premiér podepíše koaliční smlouvu, tak by jeho slovo mělo platit. Nemělo by to fungovat tak, že si bude vybírat situace, ve kterých tu smlouvu bude dodržovat, nebo nebude dodržovat. To takového partnerství by nikdo rozumný nešel. 

A v čem přesně jeho slovo včera neplatilo? On se hájí tím, že panu Bartošovi svoje rozhodnutí zavolal. Takže mu svoje rozhodnutí oznámil dřív, než ho řekl médiím.

Michálek: O tom přesně se bavíme. Koaliční smlouva přeci neříká, že složení vlády určuje premiér. Ta říká, že pokud dojde k personální změněn ve vládě, tak to má být na návrh předsedy příslušné strany...

Takže podle vás měl pan premiér navrhnout vašemu šéfovi Bartošovi jeho vlastní odvolání a pan Bartoš měl říct, že ano, že skončí? 

Michálek: Pokud bychom jednali tak, jak se má slušně jednat, tak by mělo být svoláno koaliční jednání a tam by pan premiér měl říct do očí Ivanu Bartošovi, že ho chce odvolat a že chce hledat řešení této situace. To se bohužel nestalo.

Pan premiér to Ivanu Bartošovi zavolal, oznámil to na tiskové konferenci a pokusil se postavit naše ministry proti sobě. Já to považuji za velmi nesolidní jednání.

Proč ten spěch

Pane ministře, nač ten spěch? Neprospělo by k uklidnění celé situace, kdyby býval pan premiér nejprve svolal koaliční jednání k celé věci?

Jurečka: Já musím říct, že celým spouštěčem této situace, ze které nemá vůbec nikdo radost, je nefunkční digitalizace stavebního řízení.

A to už nemohlo počkat ani pár hodin na koaliční jednání?

Jurečka: My jsme měli zhruba od 22. srpna tohoto roku celou řadu koaličních jednání, kde jsme řešili tuto situaci.

Opakovaně zaznívalo od pana premiéra i od ostatních předsedů koaličních stran to, že nefunkčnost digitálního řízení ohrožuje jak Ivana Bartoše a Piráty, tak poté, co jsme mu dali čas do konce srpna, aby se ty věci daly do pořádku, situace začala dopadat na celou vládu a celou vládní koalici.

Čtěte také

Každý, kdo na těch jednáních seděl, poslouchal a má nějakou sociální inteligenci, tak mu to přece muselo být jasné.

A opravdu už to nemohlo počkat pár hodin na koaliční jednání? Aby teď Piráti nebyli tak rozčilení? 

Jurečka: Situace se vyhrocuje. Já respektuji to, jakým způsobem pan premiér komunikoval s Ivanem Bartošem. Bylo to rozhodnutí premiéra. Já jsem se o tom dozvěděl poté, co se ho dozvěděl Ivan Bartoš, pan prezident a Vít Rakušan (STAN). 

Premiér řekl: Já jsem se po dlouhém uvažování rozhodl udělat tento krok a jdu ho učinit. 

Z pohledu Ústavy má na to premiér jednoznačně právo. Z pohledu koaliční smlouvy tady běžel měsíc na úrovni koaličních lídrů, kdy jsme se prakticky na každém setkání věnovali problematice nefunkční digitalizace stavebního řízení. 

„Nikdo nepomohl“

Pane poslanče, premiér Fiala odůvodňuje svoje rozhodnutí odvolat ministra Bartoše právě tím, že manažersky nezvládá digitalizaci stavebního řízení, a to dlouhodobě. Vy máte za to, že to zvládá? 

Michálek: Já myslím, že při tom spuštení se to mělo rozfázovat a že ten systém neměl mít plné funkcionality. To je pravda. 

Tedy připouštíte pochybení vašeho šéfa Bartoše?

Michálek: Určitě se to dalo udělat líp. Určitě tam pochybení byla a šlo to vylepšit. Nicméně je to opravdu nejvíc ambiciózní projekt, který tato vláda v této oblasti udělala. A člověk by očekával, že pan Bartoš dostane podporu od koaličních partnerů, když je to projekt vlády. 

Čtěte také

A nedostal Ivan Bartoš podporu? Několik ministrů mu pomoc nabídlo v průběhu léta. 

Michálek: To je přesně to, co zaznělo v médiích a jak to bylo vykreslováno. Ale nikdo nepomohl vůbec ničím. Ti lidé pouze přišli na úřad, aby si tam vytvořili nějakou prezentaci, aby den před volbami vyšel článek na Seznam Zprávách, že pan Jurečka přebírá digitalizaci stavebního řízení, což vůbec nebyla pravda. 

Tou prezentací máte na mysli analýzu, na které se podílelo několik týmů z různých ministerstev? 

Michálek: Tak. Byli tam delegovaní lidé a samozřejmě ani jeden z nich nedal žádné úvazky, aby s něčím pomohl. Takže místo aby nám pomáhali, tak nás ostřelovali přes média i přes svoje starosty a senátory. V takové atmosféře se ten projekt těžko dotahuje. 

Navíc je důležité říct, že ten projekt je závislý i na dodavatelích. A ti jsou sdruženi v ICT unii, na kterou má obrovský vliv Zdeněk Zajíček, což je vlivný zastupitel za ODS. Takovým způsobem je to propojeno, my jsme závislí na dodavatelských subjektech. 

„Nikdo je nevyhání“

Pokud vím, tak je to bývalý zastupitel ODS. Dnes vede jeden ze zaměstnavatelských svazů. Obracím se zpět k vám, pane ministře. Neměli jste jako členové vlády Ivanu Bartošovi s digitalizací stavebního řízení víc pomoct než ho ostřelovat? 

Jurečka: S tím, co říká kolega poslanec, nemohu souhlasit. My jsme s Ivanem Bartošem velmi intenzivně jednali už na přelomu března dubna, zda vůbec ten projekt spouštět. My lidovci jsme opakovaně na jednání koaličních lídrů říkali, že máme informace, že to není připravené tak, aby to od 1. července fungovalo. A že se to nedá stihnout. 

Navrhovali jsme Ivanu Bartošovi, zda to legislativně o půl roku či o rok neodložit. To je dohledatelné. 

A jak jste pomáhali ve chvíli, kdy bylo digitální stavební řízení spuštěno a kdy se ukázalo, že tam jsou problémy? 

Jurečka: Já jsem po 20. srpnu zavolal Ivanu Bartošovi a řekl jsem: Nabízím tady kapacitu mých lidí, horizontální spolupráci, možnosti, které máme v rámci našich vysoutěžených rámcových smluv. Pojďme ty věci dělat. 

Za čtrnáct dnů nepřišla z ministerstva pro místní rozvoj vůbec žádná odezva. A včera na koaliční radě Ivan Bartoš řekl, že to pan Černohorský takzvaně zadrbal. Pardon za ten výraz. 

Ta spolupráce se rozhodla před 14 dny. Ale bohužel, když jsme měli minulý týden to jednání ve středu po vládě, tak tam přišel Michal Kára, ten expert, který měl být tím krizovým manažerem, který to zachrání. A ve své prezentaci nám dával školení o tom, jak má v principu fungovat digitalizace a co je to pojem digitalizace. 

Myslím, že jsme všichni pochopili, že to nikam nevede, že je to zoufalé plácání se. A že není jasný plán, strategie ani kroky na ministerstvu pro místní rozvoj, jak to dělat. 

Naši lidi to viděli tak, že je to ze strany ministerstva pro místní rozvoj nahlíženo tak, že je to něco, co přichází z vnějšku a s čím se úplně neztotožňují. Takže snaha tady opravdu byla a je. 

A my to musíme dát do pořádku. Ten problém se nevyřeší odchodem pana Bartoše nebo Pirátů z vlády. Nikdo, a to jsme v úterý všichni předsedové koaličních stran jasně řekli, Piráty z vlády nevykopnul, nikdo je nevyhání.

autoři: Lukáš Matoška , edr
Spustit audio

Související