Nesnesitelná hudba

22. květen 2003

Magazín Newsweek informuje o pozoruhodné metodě Američanů, jak přimět k výpovědi irácké zajatce. I těm nejotrlejším prý rozváže jazyk metalová skupina Metallica, konkrétně pak její hit Enter Sandman. Tvrdí to alespoň jistý americký seržant, podle kterého lidé, kteří heavy metal nikdy neslyšeli, tuto produkci nesnesou.

Těžko říct, zda umístění dunícího reproduktoru do cely neporušuje ženevskou konvenci o ochraně práv válečných zajatců, konkrétně pak zákaz vězně zastrašovat. Američtí vyšetřovatelé se mohou hájit, že provozují muzikoterapii, jakousi léčbu či převýchovu uměním. V dnešním věku globalizace je ostatně pouze otázkou času, kdy Iráčané budou Metallicu běžně slýchat z rádia jako cosi, co patří ke kultuře jejich osvoboditelů. Z dnešního pohledu iráckých válečných zajatců ovšem heavymetalová produkce představuje kruté mučení. Dost možná soudí, že nastává konec světa, a jejich děs může být takový, že vyšetřovatelům řeknou i to, co nevědí. Například kde jsou Saddámovy neúspěšně hledané a dost možná také neexistující zbraně hromadného ničení.

Zneklidňující je to, že hudba z diskotéky vyvolává hrůzu v zemi, kde lidé byli ještě nedávno uvyklí fyzickým trestům, jako je useknutí prstu za dezerci z armády nebo odstranění jazyku za kritiku prezidenta. Můžeme to jistě odbýt jako strach z neznámého, nicméně není hodno úvahy, proč heavy metal neděsí i nás? Co když je ten instinkt iráckých vězňů, kteří se i díky jazykové bariéře domnívají, že k nim z reprobeden promlouvá ďábel, správný? Co když je svět skutečně ohrožen, jenomže ohlušeni diskotékou to už neumíme zaregistrovat? Možná by stálo za to neptat se iráckých vězňů na zbraně a raději je vyslechnout ve věci toho strachu z Metallicy.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.