Nepřijetí demise Staňka je bizarní hra s občany. Pohrdání občanskou společností, říká historik umění Otto M. Urban

11. červen 2019

Co dělá s kulturní veřejností demise nedemise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD)? Jeho rezignaci totiž odmítl přijmout prezident Miloš Zeman a tak teď čekáme, co odpoví na žádost zaslanou premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Petr Hartman: Jak ministr kultury Staněk „zařízl“ sociální demokracii

Antonín Staněk

Strana, která není schopna vyměnit ve vládě svého ministra, je odsouzená skončit ve volbách pod hranicí pěti procent.

Po odvolání ředitele Národní galerie Praha (NG) Jiřího Fajta (a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa) oznámil svůj odchod z NG i dosavadní ředitel sbírky umění 19. století a klasické moderny Otto M. Urban, host Interview Plus.

„Od 1. června nejsem ředitelem sbírky, ani zaměstnancem NG,“ vysvětluje Otto M. Urban, který je ale mj. třeba ředitelem katedry dějin a teorie umění na pražské Akademii výtvarných umění.

„Ale vnímat galerii jako instituci, která stoupá nebo padá s jednou výraznou osobností, by bylo hysterické. Nebylo by to správné. Můj protest nebyl spojen se snahou Jiřího Fajta udržet v pozici, ale byl namířen vůči ministerstvu kultury,“ dodává.

Poslední kapka...

Odvolání ředitelů příspěvkových organizací ministerstva pak bere jako „poslední kapku, která se táhne nejen od doby, co je ministrem Staněk. Ale nespokojenost kulturní obce s tím, jak stát řeší otázky kultury, je už dlouhodobá.“

Staněk končí pro nekompetentnost, Šmarda kultuře nerozumí, říká o kandidátovi na ministra Výborný

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda (uprostřed) na sjezdu ČSSD)

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zatím dál zůstává ve funkci. Prezident Miloš Zeman jeho demisi nepřijal, strana ale na jeho odvolání trvá, a tak premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi navrhne ministrovo odvolání. K tomu ale Zeman prohlásil, že s rozhodnutím nebude spěchat, protože ústava mu nestanovuje žádnou lhůtu a Staněk by prý měl mít možnost se obhájit.

Odborník na dějiny umění ještě přidává: „Vezměte si, kolik v poslední době bylo ministrů kultury. Už to je celková ignorace státu vůči kultuře jako takové.“

Současný šéf rezortu Staněk sice demisi podal, ale ministrem je stále a platnost a aktuálnost petice umělců je prý stále živá… „Čím delší doba od propuknutí kauzy kolem odvolávání ředitelů je, čím se ten stav prodlužuje, tím je celá situace nejasnější a na druhou stranu je i komplexnější. Teď už nejde o vypsání nějakých výběrových řízení, aby se situace konsolidovala, ale ukazuje se, že problém je daleko širší a hlubší. Řešení by mělo směřovat k zásadní proměně kulturní politiky tohoto státu,“ domnívá se historik umění.

Apel na politiky pak nechce směřovat na nějakou konkrétní poltickou stranu právě dnes odpovědnou za rezort kultury, ale všem politikům i neparlamentních stran. Zároveň se svěřil i se svým negativním názorem na ministra Staňka. Viděl ho sice jednou, ale to, co říkal, mu stačilo.

Staněk?...

„Ze způsobu, jakým se tam představil a jak o otázkách, které s NG souvisejí, hovořil, bylo jasně vidět, že vlastně nemá představu, co ta instituce potřebuje a co se v ní vůbec děje,“ vzpomíná na setkání v únoru.

Ondřej Konrád: Ministr Staněk zatím drží. Ale viklá se

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD

Jsou dny, znáte to, kdy si člověk připadá doslova v jednom kole.

Ani další politici prý ale nejsou schopni reagovat na nějakou kulturní hodnotu. „To je mimo jejich rozlišovací schopnosti. Jediné, na co zareagují, je cena uměleckých děl. Když jim řeknete, že jsou tak závratné, jaké jsou, tak to najednou začnou vnímat jako něco významného. To je přece taky špatně,“ zlobí se.

Co řekl Staněk takového, že se Otto M. Urban rozhodl z NG doopravdy odejít? „Nechci jít do detailů, ale klíčový byl rozhovor v médiích, co jsem si přečetl pár dní před mou rezignací. Tam jasně ukázal svou nekompetentnost a neznalost rezortu. Pletl si obrazárny a galerie, nevěděl, jaký má rozpočet, a nechci se dostat až k nějakému křtu knihy o církevních restitucích nebo nominaci problematických básníků na státní ceny. Těch věcí byla celá řada a já tehdy stál v situaci, kdy jsem si říkal, jestli mám čekat,… nebo jasně vyjevit svůj názor… Nakonec jsem si řekl, že tam už dál být nemůžu,“ přiznává.

Jsme pouhé figurky

Otázku nového ministra pak vnímá jako nesmírně důležitou. „Kultura by měla být důležitým prestižním tématem. Ne, že se tady říká, že to Staněk nezvládl, jakkoli měl lehké ministerstvo. To ale ukazuje, jaký pohled politici na kulturu a umění vůbec mají.“

Otto M. Urban

Co si pak Urban myslí o důvodech nepřijetí Staňkovy demise prezidentem? „Já jsem s prezidentem nemluvil, takže nevím,“ odpovídá. „Je to ale bizarní hra, kterou si tady pár lidí s občany této země hraje. My jsme pro ně jen figurky a už je to i věc, která daleko přesahuje obecnou kulturní rovinu… Prezident by měl konat, přestože nemá žádné termíny apod. Je to ale z mého pohledu pohrdání občanskou společností.“

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , lup

Související