Někteří politici si myslí, že díky vítězství ve volbách mohou všechno, konstatuje Jan Fischer

21. listopad 2018

Jan Fischer působil řadu let jako předseda Českého statistického úřadu a aktuální dění, zejména to politické, nadále ostře sleduje. 

Prvním motivem kandidovat bylo postavit se v debatě Miloši Zemanovi, říká Marek Hilšer

Marek Hilšer

„Chtěl jsem před celým národem a zemí Miloši Zemanovi oponovat. Postavit se proti tomu, co dělal a co reprezentoval. A když jsem přemýšlel, jak by to šlo, pamatuji si jediný moment u nás v menze, kdy jsem si říkal, že musím do kampaně,“ říká o své kandidatuře na prezidenta České republiky lékař, pedagog a aktivista Marek Hilšer, host Osobnosti Plus.

„Miloš Zeman je člověk, který štěpí společnost. To se odvíjí od modelů jeho chování. Mám také rezervu k jeho zahraniční orientaci, která je velmi proruská a pročínská,“ říká o českém prezidentovi a jeho ne příliš reprezentativní diplomacii a východnímu směrování.

„Jsem si jistý, že to není uvážlivé vzhledem k tomu, kam naše země patří. Není to ovšem jen problém Miloše Zemana a České republiky. Dnes mají někteří politici představu, že když vyhráli volby, tak jsou legitimizováni ke všemu. A ostatní udělají nejlépe, když budou mlčet. To je v normálně fungující občanské společnosti a politické kultuře hluboký omyl,“ dodává.

Statistik a politik Jan Fischer po Vysoké škole ekonomické pracoval na Federálním statistickém úřadě. V roce 1980 vstoupil z profesních důvodů do KSČ. V roce 2003, kdy byla instituce již transformována na Český statistický úřad, se stal jejím předsedou. V letech 2009 až 2010 se změnila jeho dráha na politickou, když se stal premiérem úřednické vlády a v této funkci dokonce předsedal Radě Evropské unie. Po ukončení mandátu se přestěhoval do Londýna, kde působil jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj. V prvních přímých volbách prezidenta kandidoval z pozice favorita. Po neúspěchu se stal ministrem financí a místopředsedou další úřednické vlády Jiřího Rusnoka, ve funkci působil do ledna 2014.

Babišovi jako ekonomovi něco chybí

Jako bývalý předseda vlády a ministr financí v rozhovoru vyslovil Jan Fischer několik zajímavých odborných poznámek ke schopnosti současného premiéra Andreje Babiše sestavovat státní rozpočet:

Petr Holub: Hamletovský rozpočet na rok 2019

Ministryně financí Alena Schillerová za ANO

Nikdy neobsahoval státní rozpočet tolik peněz jako jeho návrh na příští rok, nikdy se o tolik miliard nezvýšily výdaje a také nikdy výdaje nerostly tak rychle.

„Jsou dvě věci, které je potřeba si ujasnit. Jednak je to formování rozpočtové politiky, a ta by měla být v souladu s jistou makroekonomickou úvahou. Bez pochopení makroekonomického rámce je to velmi složité. A myslím, že jemu k úplnému pochopení něco chybí. Protože takto masivní výdaje do veřejné správy se můžou jednou vymstít. A až jednou bude hůř, což je zákonité, protože žijeme v cyklickém světě, měli bychom být lépe připraveni,“ uvádí a uvažuje dále, proč pravděpodobně tak samozřejmou věc premiér nechápe.

„Andrej Babiš má smysl pro podnikovou ekonomiku a akutní, operativní management. To je v pořádku, v tom ostatně vyrůstal a žil. A těmhle lidem občas připadají makroekonomické souvislosti jako zbytečný luxus. Ale hlavně, jedna věc je vědomí souvislostí - a možná, že si je i uvědomuje. Něco jiného je politika a získávání voličů. Proto je to populismus. Andrej Babiš, uspokojen ekonomickým vývojem, to nedělá narozdíl od ostatních politiků jen před volbami. A v tom je asi ten problém.“

Myslím, že ze současné politické kultury je cesty zpět. V těchto chmurných časech jsem optimista.
Jan Fischer

Fischer hovoří také o trestním stíhání premiéra a přemítá, jestli se Andrej Babiš pokouší kauzu zmanipulovat. „Netvrdím, že to činí, nebo že to bude činit. Ale už to vědomí, že to z titulu své funkce činit může, je špatně. Všichni víme, že se taková věc může stát, a nevedu mudrlantské debatní kudrlinky o tom, jestli se to stane a s jakou pravděpodobností. Stačí fakt, že je za těchto okolností nadán mocí, a to není dobré a zdravé.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Jan Fischer řekne, co si jako bývalý viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj se sídlem v Londýně myslí o finanční situaci Velké Británie po brexitu.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související