Mladí lidé se probouzejí a není pravda, že je nezajímá politika, říká John Bok

14. listopad 2018

Aktivista John Bok vystřídal za svůj život téměř čtyřicet zaměstnání. Několikrát neúspěšně kandidoval, přesto politicky nezatrpkl. „Mám dojem, že politika během posledních třiceti let skáče nahorů a dolů.“ 

Spíše mě zajímá, jak reagují občani. Mladí lidé a studenti projevili názor na pana Babiše, na vládu a na pana inženýra Zemana. To mě těší. A inženýra říkám proto, že můj prezident to není a ani být nemůže. Nikdy bych ho nevolil,“ říká o současné politické scéně.

Celá léta se říkalo, že mladí lidé se o politiku nezajímají, ale není to už pravda. Nějaký čas to trvalo, ale teď se probouzejí. Sám to vidím na svých dětech,“ dodává.

John Bok se narodil v rodině československého válečného pilota Bedřicha Boka a Angličanky Florence Mary Spence ve Velké Británii. Podepsal Chartu 77. V listopadu a prosinci 1989 vedl ochranku Václava Havla. Je předsedou a zakladatelem Spolku Šalamoun, který založil roku 1994 se spisovatelkou Lenkou Procházkovou a který se angažuje v případech, kdy je podezření na chybné vyšetřování nebo rozhodování soudní moci. Byl též neplaceným členem Výboru proti mučení a jinému nelidskému zacházení při Radě vlády pro lidská práva a neplaceným členem poradního sboru generálního ředitele Vězeňské služby České republiky generála Kuly.

Babišův čerstvý skandál je marginalita vedle jiného

Bok se vyjadřuje také k druhému jmenovanému politikovi, premiérovi Andreji Babišovi a k čerstvému vývoji v dotační kauze Čapí Hnízdo.

Babišův syn byl na Krymu perfektně uklizen, české orgány tam mají špatný přístup, tvrdí analytik

Andrej Babiš mladší serveru Seznam Zprávy řekl, že ho Protopopov držel v Sevastopolu a Jaltě na Krymu. „Taky mě držel v Moskvě. Do okupovaného Krymu mě vzal z Moskvy na ruské vízum v pasu,“ řekl Babišův syn.

Syn premiéra Andreje Babiše prohlásil, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Na skrytou kameru to zaznamenali novináři TV Seznam. Otec podle Andreje Babiše ml. chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Předseda vlády na včerejším briefingu odmítl slova o únosu a zmínil, že jeho syn odjel ze země dobrovolně.

„V životě bych o svém synovi neřekl na veřejnosti, že je duševně nemocný. Včetně kličkování okolo toho. Je to skandál,“ říká v souvislosti s vyjádřením premiéra o schizofrenii zmizelého syna, který se ke kauze poprvé vyjádřil a který je společně s otcem i se sestrou Adrianou Bobekovou obviněn z podvodu. „Ale daleko více mně vadí, že jde o marginalitu vedle všech ostatních věcí, které pan Babiš napáchal,“ vysvětluje.

Skepse z doby

Navzdory své pozitivně laděné angažovanosti John Bok pocity marnosti cítil několikrát. Za sebou má tři pokusy o sebevraždu.

„Mé deprese vycházely ze stavu, ve kterém žiji. Z pocitu marnosti z totality. První pokus přišel brzy, ten poslední, už když jsem byl vyzrálý muž. Prožil jsem život s úžasnou ženou. Byla to krásná věc a věděl jsem, že to musí skončit, protože byla o mnoho let starší a protože si to přála. Byl jsem si tehdy jistý, že už nic lepšího nezažiji, že bude vše už jen slabý odvar, a neměl jsem důvod tu proto dál být,“ uzavírá osobní téma Bok.

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Osobnosti Plus. Barboru Tachecí zajímá, jaký vztah má nyní John Bok s bývalou kolegyní a kamarádkou, spisovatelkou Lenkou Procházkovou, a jak vnímá její náklonnost k Vladimiru Putinovi a k Rusku navzdory tomu, že byla disidentkou.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.