Babišův syn byl na Krymu perfektně uklizen, české orgány tam mají špatný přístup, tvrdí analytik

14. listopad 2018

Syn premiéra Andreje Babiše prohlásil, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Na skrytou kameru to zaznamenali novináři TV Seznam. Otec podle Andreje Babiše ml. chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Předseda vlády na včerejším briefingu odmítl slova o únosu a zmínil, že jeho syn odjel ze země dobrovolně.

Andrej Babiš ml. tvrdí, že ho na Krym vzal Petr Protopopov, muž ruského původu, který pracuje mimo jiné jako řidič Agrofertu: „Podle mě nebyl nápad mého táty mě vzít do Krymu, to byl nápad jeho,“ vypověděl novinářům.

Apolena Rychlíková: Kdo je tady nemocný?

Andrej Babiš mladší.

Včerejší premiéra nového dílu Zvláštního vyšetřování, které v režii Filipa Remundy a Víta Klusáka mapuje práci investigativců Slonkové a Kubíka ze Seznamu, vzbudila víc než jen zasloužený ohlas.

Ruskem anektovaný Krym nebyl podle analytika Pavla Havlíčka vybrán náhodou, území je totiž právně pod správou Ukrajiny, která na něj ale nemá přístup.

„Andrej Babiš ml. tam byl perfektně uklizen, protože české úřady nebo policie a orgány činné v trestním řízení tam mají velice špatný přístup a musely by neformálně vyjednávat s ruskými úřady. To je z diplomatického pohledu velký problém,“ upozorňuje analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky.

Na Krym se prý lze dostat různými způsoby, většina cest je ale nezákonných – včetně té, kterou měl údajně použít premiérův syn, tedy letecky z Prahy přes Moskvu. „Pokud necestujete přes území Ukrajiny a nemáte povolení, tak porušujete ukrajinské zákony,“ upozorňuje.

Jediná legální varianta je ale velmi složitá. „Přesouváte se přes šedé pásmo, ve kterém fungují ukrajinské i ruské checkpointy. Část cesty je dokonce třeba urazit pěšky,“ popisuje s tím, že takto na Krym cestují například Ukrajinci, kteří na anektovaném poloostrově mají příbuzné.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související