Nekonečná banka

15. duben 2003

Na to, že se položí banka, jsme v tuzemsku zvyklí. Události, které provázejí kolaps Union banky, ovšem přesahují veškeré zkušenosti s minulými tunely.

Trestní stíhání zřejmě hrozí soudci, který před dvěma týdny vyhlásil na banku konkurz, aby pak po třech dnech své rozhodnutí na nátlak Centrální banky zrušil s tím, že původně rozhodl na základě zfalšovaných dokumentů. Souhlas se stíháním soudce museli podepsat prezident a předseda vlády. Pak byl unesen předseda představenstva Union Group, která je většinovým vlastníkem Union banky. Únoscem prý byl s největší pravděpodobností příbramský podnikatel a šéf tamního fotbalového klubu Marila. Unesený Ital Roselli údajně musel podepisovat prázdné papíry, ale neví se, zda šlo o snahu ovládnout nelegálně Union Group, anebo o vyřizování jiných účtů mezi českým a italským podnikatelem. Aby toho nebylo dost, v představenstvu banky došlo ke sporu, zda požádat soud o konkurz, anebo o vyrovnání. Krajský soud včera ráno obdržel žádost Union banky o vyrovnání, navečer stejného dne ovšem byli dva členové představenstva odvoláni poté, co pro změnu včera podali návrh na konkurz. Likvidační hodnotu banky vyčíslila auditorská firma na téměř devět miliard korun, čistá účetní hodnota je jednadvacet miliard. Jde o dost peněz, nicméně nejen o ně.

Renomovaný britský list Financial Times se v souvislosti s kauzou Union banky obává o čistotu podnikatelského prostředí v České republice, když se ptá, zda u nás jsou minulostí neduhy, typické pro začátek devadesátých let. Opět je citován zahraniční investor, který si stěžuje, že se s ním u nás nejednalo řádně. Obavu z další arbitráže lze jistě odbýt úslovím, že se jedná o naslouchání růstu trávy. Ta ovšem u nás roste nějak hlasitě.

autor: iho
Spustit audio