Nejvyšší soud

3. únor 2006

Je dobré si občas připomenout, že spolehlivé fungování státu není založeno na jasnozřivosti vlivných jednotlivců, ale na vyváženém vztahu tří pilířů, na kterých stát stojí - moci výkonné, zákonodárné a soudní -, které jsou na sobě nezávislé a ostražitě se hlídají. Příležitostí k takovým úvahám je odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu.

Představitelé moci výkonné, tedy ministr, premiér a prezident, se shodli, že pod vedením nyní již bývalé předsedkyně byl stav Nejvyššího soudu alarmující a neudržitelný. Neustále se prý zhoršoval stav jednotlivých agend a nebylo plněno poslání Nejvyššího soudu pečovat o jednotnost soudního rozhodování. Příčinou byl podle ministra spravedlnosti nepochopitelný a neakceptovatelný osobní postoj předsedkyně. Ta ale problém vidí jinak. Nejsou podle ní objektivně dány zákonné důvody odvolání a říká, že nedostala prostor k vyjádření a obraně. Z toho usuzuje, že moc výkonná usiluje o získání kontroly nad mocí soudní.

Rozptýlit toto podezření je důležitější, než kdo bude do čela Nejvyššího soudu jmenován. A to tím spíše, je-li vážným adeptem na uprázdněné místo kandidát, jehož vazby na exekutivu jsou nepřehlédnutelné. Bez ohledu na konkrétní osoby je třeba prokázat, že odvolávání někomu nepohodlných lidí není předmětem politického obchodu a že není ohrožena nezávislost kteréhokoli ze tří pilířů garantujících společně právní stát. Někdy se říká, že dohled nad tímto delikátním vztahem náleží čtvrtému pilíři, kterým jsou nezávislá média. Jejich přispěním bychom měli být ujištěni, že stát funguje v rámci demokratických principů, anebo varováni, že je ovládán ambiciózními jednotlivci. Jistotu, že se tak stane, ale nemáme. Tím čtvrtým pilířem jsou média pouze z pilnosti a spíše zřídka.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.