Nejraději mám Roudnický zámek, nyní potřebuje asi největší péči. Bez komunity by nežil, říká William Rudolf Lobkowicz

25. prosinec 2023

„V Roudnici vidím největší potenciál, a to nejenom kvůli zámku, ale hlavně kvůli komunitě lidí, která se kolem něj vytvořila. Ano, můžeme hrady, zámky opravit, ale pokud je lidé neberou jako svou součást, místo nežije," říká William Rudolf Lobkowicz jr. Narodil se v americkém Bostonu, vystudoval mezinárodní školu, ale svoje místo teď vidí tady. Co poslouchá při práci za muziku? Dvořák ani Beethoven to prý není. Sérii Hovory s rodokmenem moderuje Naděžda Hávová.

Jen málokterá rodina měla v historii takový vliv na chod českého království jako rod našeho dnešního hosta. A vliv si udržovala po dlouhých sedm století. Jenomže přichází rok 1918, zánik habsburské monarchie, a také soumrak nad působením slavného šlechtického rodu u nás.

Čtěte také

Při pozemkové reformě v roce 1918 přicházejí o 80 % všech pozemků. Za druhé světové války odmítli příslušníci tohoto šlechtického rodu kolaborovat. A když roku 45 získávají statky zpátky, tak je toopravdu jen na chvíli, protože o tři roky později přichází zase komunistický puč.

Nebudeme se ale dívat příliš do historie, taky by nám na to nestačil čas. Takže nás čeká spíš takový výhled do budoucna.

Bez komunity nežije

„Včera jsem se vrátil z Roudnice. Musím říct, že miluji okolní krajinu. Je to čtvrtý největší zámek v Čechách a z našich ten, co potřebuje nejvíce práce – poznamenaly ho nacistický a komunistický režim," říká Lobkowicz.

Není v nejlepším stavu, ale vidím v něm potenciál nejen kvůli zámku, ale také komunitě. Místní mají zájem o kulturu, vzdělávání, a my sice můžeme zámky opravovat, ale jestli toho nikdo není součástí, nežije to dál," dodává.

Světový národ

V rodinném businessu má Lobkowicz na starost rozvoj a inovace, v současnosti rekonstruuje moderní památník Antonína Dvořáka. 

„Myslím si, že Češi jsou světoví. Vždy si vybavím právě Dvořáka, který byl pozván do Carnegie Hall, kde dostal nejdelší potlesk v historii."

Celý pořad si poslechněte v audiozáznamu. Moderuje Naděžda Hávová. (repríza)

autoři: Naděžda Hávová , vsvo
Spustit audio

Související