Nejmenší druhy slonů a nosorožců, orchideje i zombie mravenci. Redaktor Novák se vydal na Borneo

Třetí největší ostrov světa Borneo obývala v minulosti řada velkých druhů savců. S rozvojem lidské činnosti ale původní ekosystémy rychle mizí. A s nimi i životní prostor pro slony, nosorožce, orangutany nebo luskouny. Některé druhy už dokonce z volné přírody na Borneu zmizely.

Na ostrově je jeden z nejstarších deštných pralesů na světě. Stáří některých jeho částí vědci odhadují až na 140 milionů let. To otevřelo prostor pro vývoj řady endemitních druhů a vznik obrovské biodiverzity.

Zombie mravenci i nejmenší sloni

Vědci z University of Sabah ve městě Kota Kinabalu studují například fenomén „zombie mravenců“. Ten způsobuje zvláštní houba, která se živí na mravenčích koloniích a záměrně prorůstá do nervové soustavy napadeného hmyzu. Na ostrově také žije desetina všech známých druhů orchidejí. Vědci se je snaží pěstovat v umělých podmínkách.

Čtěte také

Ostrov ale čelí i řadě palčivých ekologických problémů, jako je odlesňování. To jde na vrub hlavně pěstování palem olejných, jejichž plantáže dnes zabírají zhruba pětinu plochy státu Sabah.

Ztráta životního prostředí ohrožuje i světově nejmenší druhy slonů a nosorožců, které žijí právě na Borneu. Slonů je v tamní volné přírodě už jen kolem dvou až tří tisíc a dostávají se často do střetů s farmáři a majiteli plantáží. Nosorožci z malajské volné přírody zmizeli už úplně.

Vědecké dobrodružství Ondřeje Nováka z Bornea můžete poslouchat každý všední den od 21. do 25. října v 7:25 na Plusu.

Spustit audio

Související