Nejedlého narozeniny a budovatelská erotika

19. únor 2016

Jedinečné archivní záznamy z roku 1946 uslyšíte v pořadu Archiv Plus.

Nejsilnější elementy jsme my...řekl rudý akademik a ministr Zdeněk Nejedlý na monstrózní oslavě svých 68. narozenin v Národním divadle. Stejně tak se jmenuje pořad, který připravil Pavel Hlavatý.

První měsíce roku 1946 patřily v tehdejší třetí republice k období velmi bohatému na zvukově zdokumentované události. Narozeniny Zdeňka Nejedlého - s řadou známých řečníků-gratulantů a zdravicí předsedy vlády - jsou pouze jednou z nich.

Prezident Edvard Beneš pronesl v sledovaném období hned několik veřejných - a zvukově dochovaných - projevů. V pořadu uslyšíte ukázku z málo známého projevu, který ukazuje, jak se naše tehdejší hlava státu mohla mýlit (či šlo pouze o její zbožné přání?). Projev byl pronesen jako promoční na právnické fakultě Univerzity Karlovy a tématem bylo - mimo jiné - zda je komunismus totalitní ideologie či nikoliv.

Prezidentova choť Hana Benešová pronesla počátkem ledna novoroční projev k československým ženám, naše ukázka obsahuje jakousi apoteózu ruských žen. Ve sledovaném období vznikla i nahrávka nového literárního žánru - budovatelské erotiky.

V pořadu rovněž přinášíme krátký úryvek ze zásadního Stalinova projevu z 9. února 1946 v Moskvě - na který mimochodem reagoval Winston Churchill svou proslulou řečí v americkém Fultonu o spuštění železné opony -, který fakticky znamenal oficiální vyhlášení studené války a hrozbu války skutečné. Projev se v rozhlasovém archivu dochoval pouze v ruském originále bez českého překladu.

Uslyšíte také ilustrativní ukázku kultu osobnosti, nikoliv však osobnosti Stalinovy, ale v nahrávkách z monumentální cesty jugoslávského komunistického vůdce Tita po Československu. Z těchto reportáži pochází také unikátní záznam - v archivu Českého rozhlasu jediný - hlasu generála Heliodora Piky, popraveného v roce 1949 komunisty.

V pořadu zazní také ukázky ze zahájení procesu s Karlem Hermanem Frankem, včetně počátku jeho výslechu, a další zvukové zajímavosti.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio