Nejdůležitější je pochopit hodnotu zdravých zubů, tvrdí stomatolog

29. březen 2016

Proč naše civilizace bojuje se zubními kazy, když máme tolik výrobků zubní hygieny? Jak se liší kvalita naší zubní sklovina od té, kterou měli naši předkové? A proč je stále zranitelnější?

„V ústech se pořád něco děje,“ uvedl v Magazínu Leonardo stomatolog Zdeněk Broukal z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Proto jsou ústa pro tvrdé tkáně velmi rizikovým prostředím.

I za normálních okolností, kdy ústy neprochází potrava, má obrovské množství bakterií přítomných v ústech k dispozici sliny, z nichž si mohou vzít živiny, stejně jako z odloupaných buňěk ústních sliznic.

„To není žádná sláva, to je na mírné přežívání, množení a neškodění zubům,“ dodal lékař.

Jakmile ale přijde do úst cukr nebo některé škroboviny, bakterie se na něj vrhají jako na energetický zdroj.

„Bakteriální buňka ale zpracovat cukr tak dokonale jako lidský metabolismus neumí. A výsledkem je, že nevylučuje kysličník uhličitý a vodu jako naše buňky, ale organické kyseliny, hlavně mléčnou, máselnou a další.“

Ty zvyšují kyselost v ústním prostředí, a zubní sklovina v takovém prostředí není příliš stabilní. Sliny sice mají mít dostatek stavebních kamenů, aby drobná poškození z konzumace kyselé potravy hned spravily, cukr ale situaci zásadně mění.

„Normálně vše funguje velmi účinně, akorát by tam nesměl být onen častý přísun sladkého do dutiny ústní, jako máme v dnešní době my,“ konstatoval stomatolog.

Adaptační mechanismus, aby se sliny dokázaly bránit tomu, co se děje v ústní dutině, bude pokračovat dalších desítek tisíc let, ujistil Broukal.

Logo

„Máme dvě alternativy: buď můžeme počkat, až si sama příroda rovnováhu ustaví, a ona si ji ustaví, nebo proti tomu musíme něco dělat.“

Ochrana proti rozpouštění skloviny, tedy proti kyselému je jedna možnost, odstraňován přebytků bakterií je druhá.

„Lidé si neuvědomují, proč je třeba si tak často při dnešním způsobu života čistit zuby,“ upozorňuje lékař. „U osob, které pro extrémní obezitu chtěly zhubnout, a nedostaly se řadu týdnů k cukru, tak se jim zuby skoro nešpinily.“

Proto klade stomatolog velký důraz na zdravotní gramotnost občana. „Ta spočívá v tom, že lidé rozumí tomu, jaký je mechanismus vzniku defektů zubů a jakým způsobem se chránit.“

„Nejdůležitější je rozumět tomu, o co jde a pochopit hodnotu zdravých zubů, která není rozhodně jen finanční,“ shrnul Zdeněk Broukal.

autoři: mas , oci
Spustit audio