Nejde o peníze, ale o povahu práce, konstatuje k nedostatku lékařů záchranné služby Zdeněk Schwarz

18. leden 2019

Politik a lékař Zdeněk Schwarz opustil, ne z vlastní vůle, v roce 2015 po 17 letech post ředitele pražské záchranné služby. „Záchranka přišla o budovu, kterou možná dalších 20 let mít nebude,“ konstatuje, co se od té doby změnilo k horšímu.

Byla to chyba jak současného vedení, tak vedení radnice, které nastoupilo v době, kdy jsem byl odvolán. Budova v Troji byla připravená. Tam stačilo kopnout a mohlo se začít stavět. Jenomže nové vedení radnice a nový pan ředitel si mysleli, že je všechno špatně, že to asi udělají lépe a od projektu odstoupili. A dopadlo to tak, že záchranka dodnes budovu nemá,“ dodává.

Politik a lékař Zdeněk Schwarz působil v letech 2008 až 2014 jako nezávislý senátor za obvod č. 27 - Praha 1 zvolený na kandidátce ODS. Je bývalým ředitelem Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Názor není arogance

Ani za vedení Schwarze ale nebylo vše v rovnováze. Jako řediteli Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy mu byla zaměstnanci vyčítána arogance a špatná komunikace.

Lidem je třeba říkat na konci života pravdu, aby svým časem nemrhali, říká Marie Svatošová

Marie Svatošová

„Jsem zastánkyní šetrného sdělování pravdy. Na konci života je čas hodně vzácný. Člověk může ještě hodně pokazit, propásnout, nebo nestihnout,“ říká lékařka, publicistka a zakladatelka vůbec prvního českého hospicu a následně řady dalších, Marie Svatošová.

Myslím si, že arogantní nejsem. Když někomu říkáte pravdu do očí, nebo když mu říkáte názor, za kterým si stojíte, tak to nepovažuji za aroganci,“ reaguje a pokračuje:

Dokonce si myslím, že současný ředitel jí má mnohem víc. S lidmi jsem komunikoval, znal jsem je, vyrůstal jsem s nimi. Byl jsem na záchrance 35 let. Řadu těch lidí znám od mládí. A vždycky jsem preferoval zaměstnance, staral jsem se i o staré mazáky. Ti bývají pod vlivem změn, které v zemi probíhají, často vyhazováni s tím, že nemají patřičné vzdělání. Vždycky jsem sliboval, že staré zaměstnance nebudu vyhazovat na dlažbu. Byl jsem, myslím, velmi sociální oproti tomu, co se tam děje teď. Řada informací byla použita a opakována jen účelově. A stokrát opakovaná lež se stává pravdou.“

Školy chrlí advokáty více než doktory, které potřebujeme. Hledají uplatnění, restituce skončily, takže co teď? Proto roste počet žalob ve zdravotnictví.
Zdeněk Schwarz

Nejde o peníze

Ve většině krajů je podle statistik nedostatek doktorů záchranné služby. Zdeněk Schwarz vysvětluje, proč tam lékaři nemají chuť odcházet: „Podle mě nejsou problém peníze. Spíš je to v charakteru práce. Medicína se atomizuje. Dnes jsou takzvaní superspecialisté kteří mají jen úzký obor nebo dokonce jen část svého původního oboru. Kdežto záchranná služba je o všech oborech, od porodu až po smrt,“ říká.

I díky dokumentu Děti úplňku lidé vědí, že autismus není jen Rain Man, říká Petr Třešňák

Petr Třešňák, novinář a zástupce šéfredaktora časopisu Respekt

Petr Třešňák spolupracuje s týdeníkem Respekt od roku 1995 a v současnosti je zástupcem jeho šéfredaktora. Do povědomí čtenářů se hlouběji vryl díky svému textu Děti úplňku z roku 2014, v němž otevírá problematiku rodičů s autistickými dětmi. Vychází ze zkušenosti se svou dcerou Dorotkou a veřejnosti tím otevřel své každodenní soukromí.

Podle Schwarze se zdravotnický záchranář setkává s širokým spektrem věkových kategorií a nemocí.

„Můžete se setkat s čímkoli a málokdo z doktorů je ochoten se tak velkým rozsahem medicíny zaobírat. Dalším problémem je, že je tato práce diskomfortní. Řada lidí má problém už s jejím prostředím. Pracujete kdekoli: v kotelně, na ulici, v cizích bytech, tedy tam funguje už psychologický aspekt. Dále pracujete sami. Máte sice kolegy záchranáře, ale jako lékař jste tam sám s vlastní zodpovědností, kdežto v nemocnici máte nad sebou to, co se nazývá ‚střecha kliniky‘, která všechno pokryje,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se ještě, proč se podle Zdeňka Schwarze zhoršuje důvěra veřejnosti vůči lékařům a vznikají konflikty a soudní spory. Také kde jsou podle politika chyby v legislativě týkající se záchranné služby a mimo jiné i to, jak je nyní spokojený v roli řadového záchranáře.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související