Nebezpečný TikTok? Agresivnější než jiné sítě, ale záleží na uživatelích, co mu svěří, tvrdí expert

11. duben 2023

Řada vlád a institucí v západních zemích zakázala svým zaměstnancům používat na služebních zařízeních sociální síť TikTok. Americká FBI i další experti varují, že osobní data uživatelů, včetně biometrických údajů, se přes TikTok mohou dostat do rukou komunistických úřadů v Číně. „Varování vnímám jako mocenský boj mezi Spojenými státy a Čínou,“ vysvětluje Pavel Duchan, konzultant informační bezpečnosti ze společnosti DoxoLogic.

TikTok se brání, že nedělá nic mimořádného, podle experta ale vybočuje v tom, jak agresivně si vynucuje souhlas s přístupem k datům, a to dokud ho uživatel neudělí. Aplikace také ve svém integrovaném prohlížeči v minulosti zaznamenávala každý úder na klávesnici, tedy včetně například hesel.

Čtěte také

Duchan zároveň podotýká, že pro běžného uživatele představuje TikTok podobné nebezpečí jako kterákoli jiná sociální síť, záleží ale na tom, jak moc důvěřuje čínské vládě. „V České republice pokud vás má někdo odposlouchávat, musí to posvětit soud. Zde je obava, že tato ochrana v Číně nemusí vůbec být,“ dodává.

Zda TikTok skutečně předává data čínské vládě, je prý velmi obtížné dokázat, lze tomu ale věřit. Nahrávají tomu ostatně i zkušenosti z bezpečnostní analýz u některých českých firem, které si nainstalovaly čínské zařízení, jenž následně začalo tajně komunikovat do Číny.

Čas na kyberhygienu

Ve Spojených státech se aktuálně debatuje o tom, zda TikTok úplně zakázat. „Pro většinu populace se to určitě zakázat dá, ale stoprocentní omezení neexistuje. Ani v Číně, která vás omezí od velkého množství služeb, když tam přijedete. Problém ale není v TikToku, jeho místo přirozeně obsadí někdo jiný,“ poznamenává Duchan.

Je zde velmi tenká hranice mezi soukromím a obecnou bezpečností.

Souhlasí také s námitkou amerického politologa Fareeda Zakarii, podle kterého by se Spojené státy zákazem TikToku začaly znepokojivě podobat Číně a jejímu systému zákazů a nařízení.

Čtěte také

„Je zde velmi tenká hranice mezi soukromím a obecnou bezpečností. A jestli se dostaneme do stavu, kdy budeme proti naší vůli chráněni za každou cenu, tak je otázka, jestli za to ta nesvoboda stojí,“ upozorňuje.

Podle Duchana je to i příležitost k zamyšlení, co všechno jako uživatelé světu prostřednictvím sociálních sítí sdělujeme. „Nikdy není pozdě začít s kybernetickou hygienou. Ano, internet o mně ví spoustu věcí, ale nemusí se dozvídat nové,“ zdůrazňuje s tím, že i jeho vlastní chování na internetu se v průběhu let mění.

Poukazuje i na to, že třeba v USA se začínají objevovat první žaloby dětí na rodiče za zveřejňování fotek: „Fotka, jak sedí na nočníku a má dva roky, je roztomilá. Ale je méně roztomilá, když je vám 16 let a objeví se na školní nástěnce.“

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související