Loutková firma Komunistické strany Číny a digitální opiát. Američtí zákonodárci chtějí zakázat TikTok

16. prosinec 2022

Američtí zákonodárci mají na stole návrh zákona, který by po případném přijetí zakázal provoz sociální sítě TikTok ve Spojených státech. Za návrhem stojí republikánský senátor Marco Rubio, v Kongresu ale mají doplňující legislativu navrhnout také jeden demokratický a jeden republikánský poslanec.

Návrh ukládá prezidentovi, aby zakázal veškeré transakce se sociálními sítěmi či jejich mateřskými firmami, které sídlí v některé ze zemí považovaných za zahraniční nepřátele Spojených států. Kromě Číny se mezi ně řadí také Rusko, Írán, Severní Korea, Kuba a Venezuela. Návrh také přímo jmenuje síť TikTok a jejího majitele čínskou firmou ByteDance.

Není to úplně první pokus o omezení TikToku ve Spojených státech. Je to ale pokus, který jde nejdál.
David Slížek

Podle předkladatelů má zákaz TikToku zabránit sběru dat o amerických občanech a jejich předávání čínské vládě. Sociální síť přirovnávají k digitálnímu opiátu, který pěstuje v Američanech závislost a coby velká mediální síla ovlivňuje a manipuluje jejich názory.

„Tohle není úplně první pokus, jak omezit minimálně TikTok ve Spojených státech, ale je to pokus, který mi přijde, že jde nejdál. Vyžaduje naprosto jednoznačný zákaz fungování TikToku v USA,“ naznačuje šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Čtěte také

„Myslím, že pro chytrého konzervativního politika s populistickými sklony, což je přesně senátor Marco Rubio, je toto velice šikovný tah, protože TikTok nebude mít ve Spojených státech mnoho vlivných zastánců. Pomineme-li miliony dětí, které ho rády používají,“ hodnotí Petr Koubský, redaktor Deníku N.

„Díval jsem se na to jeho prohlášení. Použil formulace, že TikTok je loutková firma Komunistické strany Číny. To jsou hodně silná slova. Ale jinak má pravdu s tím opiátem. To si myslím, že trefil dobře. Ale to se týká všech sociálních sítí, nejenom TikToku. Těch amerických by se určitě někdo uvnitř Spojených států zastal velmi vehementně. TikTok přímluvce mít nebude,“ odhaduje.

Poslechněte si celý Online Plus v audiozáznamu. S Petrem Koubským mluví David Slížek také o tom, že náhledy článků zpravodajských webů už se nebudou objevovat ve vyhledávání Googlu – kdo v tomto sporu vyhrál a kdo prohrál? Rozeberou také šifrování dat v úložištích Applu a problémy společnosti Meta, která provozuje Facebook, Instagram a WhatsApp, s ochranou osobních údajů.

autoři: David Slížek , knem
Spustit audio

Související