Zuckerberg vypadá jako neomezený vládce Mety, jenže jím není. Společnost totiž musí dělat radost svým akcionářům, míní Koubský

11. listopad 2022

Firma Meta provozující sociální sítě jako Facebook, Instagram nebo WhatsApp oznámila velké propouštění svých zaměstnanců. Jak informoval šéf společnosti Mark Zuckerberg, o práci přijde nejspíš přes 11 tisíc lidí, což je zhruba 13 procent z celkového počtu zaměstnanců. Zuckerberg přiznal, že se zmýlil v odhadu růstu digitální ekonomiky nastartované za pandemie covidu, u které čekal, že bude pokračovat i po skončení epidemie.

Důvodů, proč dochází k finančním propadům a výpadkům příjmů firmy, je ale více. Jedním z nich je i zvýšená konkurence nebo také ztráta dat pro zacílení reklamy. Meta navíc koncem října na výsledcích hospodaření za třetí čtvrtletí letošního roku oznámila, že její čisté kvartální příjmy meziročně poklesly o více než polovinu.

Čtěte také

Podle Petra Koubského, redaktora Deníku N, šéf Mety kromě špatné současné ekonomické situace, která společnosti nepřeje, ale příliš nemluví o tlaku konkurence, kam podle Koubského v tuto chvíli patří především TikTok.

„Pokud jde o celkovou situaci Mety, tak Mark Zuckerberg vypadá jako její neomezený vládce, jenomže jím není. Je to veřejně kotovaná akciová společnost, která musí mít dobré výsledky a dělat radost svým akcionářům každý čtvrt rok, což je na firmu tohoto typu velký tlak,“ míní Koubský.

Kvartální výpisy jsou podle Koubského obecně pro společnosti obrovské napětí a firmy, které jim nemusí čelit, jsou na tom lépe.

To, co dělá Zuckerberg s virtuální realitou, je výjimka a ta odezva tomu zřejmě odpovídá.
Petr Koubský

„Toto je jedna z mála asi vylepšujících věcí pro Twitter, který po stažení z burzy pod tímto kvartálním tlakem nebude. Ne že bych si myslel, že jeho budoucnost je v tuto chvíli skvělá, ale to srovnání se situací Facebooku, který se zodpovídá majitelům akcií ze svých výsledků každý kvartál, se tam v tuto chvíli vnucuje. Výsledky Mety nejsou špatné, jsou ale horší, než se očekávalo,“ říká.

Peníze padají do metaversa

V rámci čísel, ve kterých se Meta pohybuje, jde poměrně o dramatický pokles příjmů a jakýkoliv negativní výkyv na burzovní křivce může být brán jako velký neúspěch. Firma navíc velkou část svých příjmů investuje do vývoje metaverza, tedy virtuální reality, která má být podle Zuckerberga budoucností nejen sociálních sítí, ale celého internetu. Z vložených investic ale nevychází prozatím žádné příjmy a leckomu může připadat, že jde o vyhozené peníze.

Jsou to akcionáři, kdo má na výběr hlasovat svými penězi.
Petr Koubský

„Způsob fungování veřejně obchodovaných firem z technologické oblasti příliš nesvědčí dlouhodobým investicím, které se mají vrátit po velmi dlouhé době a přitom jsou velmi náročné. Firmy to také většinou nedělají, spíš se snaží postupovat po malých krůčcích, protože doba tomu není příznivá. To, co dělá Zuckerberg s virtuální realitou, je výjimka a ta odezva tomu zřejmě odpovídá,“ vysvětluje.

Čtěte také

Koubský si tak myslí, že to, jak šéf Mety postupuje ohledně financování metaversa, je vysoká sázka o budoucnost jeho firmy, jelikož se jedná o velice neprověřenou technologii.

„Reakce investorů tomu odpovídají. Cítí tam tu nejistotu a jsou to oni, kdo má na výběr hlasovat svými penězi, kam je vloží a kde jim budou podle jejich odhadu přinášet vyšší výnosy. Pro Zuckerberga by bylo velice špatné, kdyby se od něj začali odvracet a stahovat své investice,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Davida Slížka Online Plus v audiozáznamu. Dále se dozvíte o části uživatelů Twitteru, kteří hledají novou platformu, o hromadné žalobě, která napadá trénování umělé inteligence na veřejných datech, nebo o tom, jak si pracovníci v Číně mohou číst údaje lidí z TikToku.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související