Vítejte v metaverzu! Mark Zuckerberg představil budoucnost internetu a internet se mu vysmál

8. listopad 2021
Fenomem

Koncem října měl šéf Facebooku Mark Zuckerberg velký projev, v němž ohlásil, že jeho sociální síť se chystá proměnit v cosi, čemu říká metaverzum. Tedy místo, kde se potká rozšířená realita, domácí smart technologie a VR chatovací avataři. Až se metaverzum skutečně zhmotní – tedy až nasadíme meta brýle s virtuální realitou, které nám Zuckerberg prodá –, prý pochopíme, jak zásadní změnu to pro nás bude znamenat. A reakce internetu na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat.

Tvůrci vtípků si nejprve smlsli na logu Meta, které je totožné se symbolem ležaté osmičky, tedy nekonečna. Stačilo ale přimalovat pár čar a z osmičky máte mužský pohlavní úd. Trochu sofistikovanější jsou ti, kteří ze symbolu nekonečna dělají masku, kterou nosí komiksoví padouši, a tu pak vlepují Zuckerbergovi do obličeje.

Meta meme

A pak je tu vtip, v němž se Meta mění na Meth, tedy pouliční drogu na bázi metamfetaminu, a šéfovi Facebooku chybí v úsměvu pár zubů. Nejsou nakonec uživatelé sociálních sítí taky trochu narkomani?

Memy sice umí být sarkastické, ale humor nakonec vždy zvítězí. Memová vlna má i jednoho nečekaného vítěze – skleničku sladké omáčky na barbecue jménem Sweet Baby Ray, kterou při Zuckerbergově projevu objevili pozorní diváci za ním na poličce knihovny, hned vedle fotky roztomilého štěňátka. Chce nám tím něco vzkázat? Že by to snad už byla předzvěst jeho metaverza?

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jaká byla reakce internetu na bizarní projev Marka Zuckerberga představujícího svůj nový projekt Meta. Má magnát raději sýr feta nebo metamfetaminy? A poslouchá metal?

Meta meme
Meta meme
Meta meme
Meta meme
Meta meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.