Koubský: Takto se digitální firmy nepřebírají. Ve společnostech typu Twitter jsou tím nejcennějším lidé

4. listopad 2022

Po dlouhém vyjednávání došlo nakonec k výměně majitele Twitteru, kterým je nyní americký miliardář Elon Musk. „Bezprostředně to udělal z toho důvodu, že nakonec v té situaci, do které sám sebe vmanévroval, bylo nejlevnějším řešením koupit Twitter dobrovolně a ne se k tomu nechat přinutit soudní cestou, což by se nejspíš stalo,“ říká redaktor Deníku N Petr Koubský. Jak takový obchod změní Twitter a bude mít širší dopad?

Čtěte také

Převzetí Twitteru do rukou Elona Muska provázely táhlé soudní spory a otočky, než sociální síť skončila v miliardářově vlastnictví. Otázkou ale nyní podle Koubského zůstává, co s ní hodlá dělat, k čemu mu bude dobrá a jak zapadne do jeho portfolia vedle Tesly, SpaceX a všeho dalšího, čím se Musk zabývá.

„Musíme se ptát, kam Twitter patří v Muskově osobnosti, která je očividně složitá. Možnost tímto způsobem ovlivňovat svět a komunikovat s ním ho nějakým způsobem láká. To je otázka, na kterou se bude hledat odpověď ještě dlouho,“ soudí Koubský.

Rázné rozhodnutí ve výměně zaměstnanců

Musk ve své nové firmě provedl už první kroky mezi které patřila i čistka ve vedení. Z firmy tak odešlo několik vysokých manažerů, kteří s ním dříve o koupi vyjednávali a kteří ho tlačili soudním řízením k tomu, aby splnil své závazky. Údajně se má propouštět dál a ze společnosti by tak měla odejít zhruba polovina zaměstnanců. Podle Koubského je toto velmi zvláštní krok.

Čtěte také

„Takto se digitální firmy nepřebírají. Když někdo koupí firmu typu Twitter, tak to nejcennější, co v té firmě je, jsou její lidé, jak management, tak vývojáři. Koneckonců tyto firmy, jako je Twitter, jsou lidi a počítače. Počítače jsou nahraditelné, ale lidé podstatně hůř. Každý, kdo firmu kupuje, se ji tedy snaží pojistit smluvně, ale i svým vlastním chováním, aby lidé neodešli, zůstali tam a firma mohla dál fungovat,“ říká.

To, že se Musk rozhodl jít zcela opačnou cestou a začal lidi ve firmě nahrazovat, Koubského vzhledem k Muskově povaze příliš nepřekvapilo.

To, co skutečně určuje, co se na síti objeví a co bude smazáno, z větší části řeší algoritmy strojového učení.
Petr Koubský

„Ono to asi zapadá do profilu jeho osobnosti a do profilu toho, co se kolem Twitteru poslední dobou dělo. Ten management se stal během soudního sporu jeho nepřítelem a s nepřáteli Musk zachází přesně tímto způsobem, jaký předvedl – zbavuje se jich. Nedovedu si představit, že by si toto vrcholové vedení mohl nechat. Kromě toho dal několikrát najevo, že je nespokojen s politikou Twitteru v oblasti řízení obsahů a ti lidé, které vyhodil, za tuto politiku odpovídali,“ vysvětluje.

Čtěte také

Novinkou, kterou přinese Twitteru nový majitel, bude komise pro dohled nad moderováním obsahu, ve které mají být různí lidé s rozličnými názory.

„Taková komise, to je vidět i na Facebooku, nemůže a nebude dělat rozhodnutí v denním provozu. Ona bude určovat obecnou politiku a možná řešit sporné případy. To, co skutečně určuje, co se na síti objeví a co bude smazáno, z větší části řeší algoritmy strojového učení, které vyhledávají věci, o nichž se předem rozhodlo, že jsou nepřípustné. Například výroky vyhrožující násilím, rasismus a podobné záležitosti. S čím si algoritmy nedovedou poradit, to vyřeší lidé,“ míní.

Zavede Twitter službu poskytující krátká videa?

Takovou starší novinkou by mohla být i video služba Vine. Musk totiž na Twitteru vytvořil anketu, kde se lidí ptal, zdali by služba nestála za obnovení. Twitter tuto službu koupil v roce 2012, ale o čtyři roky později ji uzavřel. Koubský si však myslí, že nemá úplně smysl něco takového obnovovat.

Čtěte také

„V tuto chvíli video služba Vine jako taková dávno v technickém slova smyslu a v tom organizačním neexistuje. Musela by se tedy vybudovat úplně od nuly, což asi není úplně jednoduchá finanční záležitost. Kdyby existovala, tak bude v přímé konkurenci k řadě služeb, které něco podobného poskytují, a to počínaje Instagramem, TikTokem i samotným Facebookem. Nevím, jestli toto je to, co uživatelé Twitteru přesně chtějí a co jim chybí,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Online Plus Davida Slížka a dozvíte se vše o novinkách, které chystá Elon Musk s Twitterem.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.