Novinář Strouhal: Musk to má vždycky propočítané. I když pro něj není Twitter investičně zajímavý

28. duben 2022

Svoboda projevu je základem fungující demokracie, napsal Elon Musk při oznámení, že přebírá za 44 miliard dolarů sociální síť Twitter. „Doufám, že to prospěje demokracii. Ale proces bude tak složitý, že i let na Mars je proti tomu jednoduchý,“ věří publicista a matematik Marian Kechlibar. „Aby to naopak demokracii nerozbuořilo. Uvidíme ale s čím Musk přijde, nevidíme do jeho hlavy a známe jeho nápady z minulosti,“ naznačuje redaktor časopisu Forbes Jan Strouhal.

Americký miliardář oznámil, že chce sociální síť vylepšit novými prvky i veřejným zpřístupněním algoritmů platformy či verifikací účtů uživatelů prokázáním totožnosti.

Marián Kechlibar, matematik

„Hlavní otázkou je, jestli se mu podaří skutečně opensourcovat algoritmus. Pak by se to mohlo stát rezistentnějším. Dokonalé IT systémy nejsou, proto neříkám imunní, ale rezistentnější. Máme zkušenost s open source softwarem, což je tak třicet let staré hnutí, jehož největším představitelem je Linux a dnes Android. Tam to skutečně zvedlo bezpečnost softwaru, protože chyby se opravují. Když do toho vidí technici, inženýři z celého světa, chyby se najdou snáz. Není to absolutní, ale funguje to,“ vysvětluje Kechlibar.

Hlavní otázkou je, jestli se mu podaří skutečně opensourcovat algoritmus. Pak by se to mohlo stát rezistentnějším.
Marian Kechlibar

Strouhal upozorňuje, že některé Muskem plánované změny, například editační tlačítko, je spíš funkcionalita, která zvýší komfort uživatele.

Čtěte také

„Ale další dvě věci, ať už jde o algoritmus nebo o návrat osob, které jsou teď cenzurované… Můžu zmínit konkrétně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. To už má sílu změnit jak uživatele nebo jejich poměry, řekněme, socioekonomických skupin, tak i následně potom obsah,“ upozorňuje.

Decentralizace moderace obsahu

Kechlibar mluví i obavách, aby se obsah Twitteru nezměnil v komerční či politickou manipulaci. Připomíná, že Musk nefinancoval celé převzetí sítě, ale je tam i významný podíl půjčky od bank, které budou chtít, aby Twitter prosperoval a byl ziskový.

Čtěte také

„Nechají Muska dělat, co si zachce, dokud to bude produkovat peníze. A i když Muskovi třeba nejde primárně na tom vydělat, peníze se nedají přehlížet. To znamená, že síť musí být pro lidi přitažlivá. Na jednu stranu se tam musí cítit svobodně, jak chce Musk, a myslím, že na to nerezignuje. Ale na druhé straně se tam musí cítit dobře, nesmí to být žumpa.“

„Myslím, že to povede k velké decentralizaci moderace obsahu. Umím si představit, že by se třeba nějakým způsobem částečně moderovali sami uživatelé,“ soudí publicista a matematik.

Určitá úroveň moderace tam musí být. Jestli to bude na samotném Twitteru, na samotných uživatelích, je otázka.
Jan Strouhal

Podle Strouhala ale nemůže být jakákoli sociální síť bez moderace. „Určitá úroveň moderace tam musí být. Jestli to bude na samotném Twitteru, na samotných uživatelích, je otázka. To se teď asi bude zkoušet,“ říká redaktor časopisu Forbes.

Musk není zkostnatělý

Tomu, že hlavní motivací převzetí Twitteru není pro Muska způsob, jak vydělat peníze, ale ochrana svobody projevu, Strouhal prý docela věří.

Jan Strouhal, novinář

„Nekupuje to kvůli tomu, že by to pro něj bylo investičně zajímavé z pohledu zisku. Vlastně investoři na to už zareagovali i u akcií Tesly a Twitter také nestoupal nějak závratně. Ale to je z akvizičního pohledu logické a časté. Uvidíme, kde bude Twitter a jeho hodnota za rok,“ naznačuje.

Musk je podle něj nadšený vizionář. Připomíná, že několikrát dokázal, že to, co se zdá u něj teď třeba šílené, je pak reálné.

„Ale viděl bych tam spíš to jeho nadšení, trochu jeho impulzivnost. I když, a to podtrhávám, má to vždycky propočítané,“ dodává redaktor.

Z Muskových firem mám zatím dojem, že jsou dobří v tom za pochodu korigovat chyby, jsou docela rychle schopni změnit směr.
Marian Kechlibar

Já bych také Muskovi věřil, že to myslí, jak říká, reaguje Kechlibar.

Čtěte také

„Jedna věc je, že Twitter bude muset být ziskový, aby se to nemuselo sponzorovat z jiných aktivit a aby banky byly spokojené. Ale druhá věc je, že velké cash cow, takové to dojení peněz, tam zatím nevidím. To bude spíš SpaceX a Tesla. Zvláště SpaceX, jejich družice Starlink a podobně, budou po této válce chtít všecky armády světa. Takže si to Musk asi může dovolit, že Jeffa Bezose teď předběhne,“ směje se.

A dodává: „Jiná věc je, že i dobré záměry mohou končit blbými konci. Z Muskových firem mám ale zatím dojem, že jsou dobré v tom za pochodu korigovat chyby, jsou docela rychle schopny změnit směr. Čili je velká naděje v tom, že Musk není zkostnatělý, že dokáže akceptovat, že nějaký směr třeba nevyšel a že je potřeba to dělat jinak,“ konstatuje publicista a matematik Marian Kechlibar.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr

Související