Návrh ministerstva spravedlnosti na prolomení exekucí je šitý horkou jehlou. Je to nefér k věřitelům, varuje šéf exekutorů Plášil

3. duben 2020

„Ti z věřitelů, u kterých bude zastavena exekuce, zřejmě okamžitě podají návrh pro zaplacení nákladů. Je to šité horkou jehlou,“ říká prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. 

Čtěte také

„Zůstávají doma na 60 %, fabriky se zavírají a mají obavy, jak to teď bude, jestli nízká srážka nezpůsobí, že nedosáhnou minimálně 30 % zaplacení svých dluhů, a tak by mohlo být jejich oddlužení zrušeno,“ říká Zuzana Dostálková, která s lidmi, kteří volají do Advokátní kanceláře Rott z pověření insolvenčního správce, hovoří.

Od dalších ale peníze přestaly chodit a nekomunikují. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce 30% hranici, která platila u oddlužení do května minulého roku, prolomit. Lidé by tak mohli oddlužení úspěšně splnit i v případě, pokud by zaplatili méně.

Naděje pro dlužníky?

Oddlužení, která začala před červencem 2019, ale soud zrušit nemůže, a to ani ve chvíli kdy dlužník nebude platit splátkový kalendář v důsledku koronavirové situace. V osobním bankrotu bylo ke konci minulého roku víc než 100 tisíc lidí. Další část krizového návrhu by zastavila exekuce, které se v posledních třech letech nedaří ani částečně vymoci. Kroky vlády vítá expert na dluhovou problematiku Radek Hábl.

Čtěte také

„Určitě je to naděje, samozřejmě to v současné situaci pomůže. Pomůže to pročistit trh a zároveň uklidnit spoustu lidí,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Domnívá se, že exekutoři by museli zastavit až dva miliony z celkového počtu téměř 4,5 milionu exekucí. Podobně to odhaduje i ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

„Opatření může ulehčit situaci těm dlužníkům, kteří mají více exekucí a nemají aktivní své věřitele,“ soudí. V exekuci by bylo možné pokračovat jen tehdy, pokud by věřitel složil zálohu na její náklady. Podle prezidenta České asociace věřitelů Pavla Staňka návrh výrazně omezuje práva věřitelů.

Z věřitele se stane dlužník

„V tuto chvíli každý věřitel, podnikatel, který hledá prostředky na cokoliv, bude muset zaplatit zálohu na to, aby bylo v exekuci pokračováno. Přijde mi to absolutně nesystémové a nefér směrem k věřitelům. Tak by se totiž přestaly uspokojovat pohledávky a spousta věřitelů by se dostala do situace dlužníků,“ vysvětluje.

Čtěte také

Proti je taky Exekutorská komora. Její prezident Vladimír Plášil připomíná, že Ústavní soud ČR v minulosti opakovaně konstatoval, že náklady zastavené exekuce má dlužník zaplatit.

„Ti z věřitelů, u kterých bude takto zastavena exekuce, zřejmě okamžitě podají návrh pro zaplacení nákladů. Návrh (z ministerstva spravedlnosti) potřebuje přepracovat. Je to šité horkou jehlou,“ dodává Plášil.

Kritizuje i absenci časového omezení návrhu opatření. Poukazuje i směrem ke státu, který sám vede třeba daňové exekuce, kterých by se ale úprava vůbec nedotkla.

Česká pirátská strana pak navrhuje plošné zastavení nařizování exekucí do doby, než sněmovna přijme nová a dlouho očekávaná exekuční pravidla. O krizovém zákoně by měla rozhodovat příští týden.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související